Чарлз Трети бе обявен официално за крал на Обединеното кралство от Съвета за унаследяване на британския престол, става ясно от кадрите, излъчвани на живо по телевизия Би Би Си. 

Това се случи по време на церемония с участието на членовете на Съвета. Тя се провежда в двореца "Сейнт Джеймс". Любопитното е, че за първи път в историята на този ритуал, той се предава на живо по телевизията. 

По сценарий в него присъстват и членове на Тайния съвет на монарха, действащи и бивши министри, както и бивши премиери. Участие взема също големият син на краля принц Уилям, който от снощи е с две нови титли – Принц на Уелс и Херцог на Корнуол, разказва БНР. 

След приключване на церемонията от балкона на двореца ще бъде прочетена тържества прокламация, че Чарлз Трети се възкачва на трона.

Същата прокламация ще бъде прочетена по-късно във фондовата  борса в лондонското Сити, а на следващи ден, в неделя, в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Знамената ще бъдат вдигнати отново за 26 часа, за да се отбележи възкачването на новия монарх на трона, след това отново ще бъдат свалени наполовина за периода на национален траур.

Ето и как протича самата церемония според нейните отделни стъпки, разказани от БТА. 

Част първа

Председателката на Тайния съвет обяви смъртта на кралицата, а писарят на Съвета Ричард Тилбрук изчете на висок глас прокламацията за унаследяване на трона.

Присъстващите на церемонията членове на кралското семейство, премиерът, архиепископът на Кентърбъри и граф-маршалът, който е фигура, отговорна за организирането на държавни церемонии, подписаха документа, съдържащ текста на прокламацията.  

След като документът бъде подписан, председателката на Съвета привозва всички присъстващи да запазят мълчание, докато Съветът уреди останалите въпроси, свързани с церемонията, като например разпространяването на прокламацията и даването на указания за произвеждането на топовни салюти в лондонския "Хайд парк" и в лондонския Тауър. 

След приключването на Част първа от церемонията текстът на прокламацията бе изчетен от един от балконите на двореца "Сейнт Джеймс".

Обявяването на новия монарх е съпътствано от топовни салюти. Текстът на прокламацията бе изчетен на висок глас както в Лондон, така и в останалите столици в рамките на Обединеното кралство - Единбург, Белфаст и Кардиф. 

Част втора

В част втора участват само кралят и членовете на Тайния съвет, като тя започна с изявление на Чарлз във връзка със смъртта на кралицата.   

След това той произнесе клетва във връзка със сигурността на Църквата на Шотландия, както изисква законодателният акт от 1707 г., по силата на който Шотландия се присъединява към Англия и Уелс и с който е образувана Великобритания. Тази клетва е полагана от всеки монарх от 1714 г. насетне.

Кралят подписа две копия на документа, съдържащ текста на клетвата.

От Даунинг стрийт съобщиха, че днес следобед премиерът Лиз Тръс и нейният кабинет ще се срещнат с краля. Висшите министри ще положат клетва за вярност към монарха.

Парламентът нетрадиционно ще бъде отворен в събота от ранния следобед до късно вечерта, за да могат депутатите да изразят тяхната почит към покойната кралица.

Междувременно започна подготовката за пренасянето на ковчега с тленните останки на Елизабет Втора от Шотландия, където почина. Първо той ще бъде пренесен от кралската резиденция Балморал до двореца в Единбург, където утре ще бъдат затворени пътища и издигнати бариери.

Ковчегът ще бъде поставен след това в катедралата "Сейнт Джайлс" в шотландската столица за поклонение. Във вторник той се очаква да пристигне в Лондон.

Чарлз III е новият Крал на Великобритания и глава на Британската общност.