Европейската централна банка най-вероятно ще повиши поне един път лихвените проценти до края на тази година, а нетните покупки на активи ще приключат още през август. Това заяви председателката на банката във Франкфурт Кристин Лагард в пространно интервю за американската CNBC. 

Думите на Лагард са поредното доказателство, че ЕЦБ - макар и бавно - смята най-накрая да започне битка с инфлацията в еврозоната, която само преди два дни бе отчетена като рекордна в историята на валутния съюз. Разбира се, Лагард обяви, че прекратяването на изкупуването на активи ще приключи, ако числата "се запазят такива каквито са". Това е практически невъзможно - те ще се влошават, заради цените на енергоносителите. 

Както Клуб Z многократно е писал - повишаването на лихвените нива от Франкфурт е първа стъпка към повишаване на лихвите и от търговските банки, оттам би следвало да има свиване на кредитирането и намаляване на инфлацията. Трябва да имаме предвид, че макар България да не е част от зоната все още, левът е практически аватар на еврото и представлява нещо като разписка за евро заради валутния борд, така че инфлацията отвън влиза директно и у нас.

Това обаче не означава, че при увеличаване на лихвите инфлацията ще изчезне. Българските банки имат още много милиарди свободни за кредитиране. 

Инвеститорите залагат, че лихвеният процент по депозитите, който в момента е -0,5% и е отрицателен от 2014 г., ще се покачи над нулата тази година. Сега паричните пазари прогнозират последователни покачвания от четвърт пункт през юли и септември, пък припомни вчера Investor. 

Големият въпрос днес е колко пъти ЕЦБ ще посмее да вдигне лихвите и дали ще успее да прецизира числата така, че да не отнеме прекалено голям процент от растежа, който така или иначе виси на косъм заради войната, която Русия води в Украйна. 

Ако растежът бъде прекъснат, а инфлацията не бъде овладяна, то европейската икономика ще навлезе в период на стагфлация или казано просто - на обедняване на населението.