Украйна продължи днес успешно настъплението си, освобождавайки вече 3 000 кв. километра от окупираните от Русия територии на изток и североизток от четвъртък насам, предават украинските и световните медии.

В Украински ръце е стратегическият Изюм, съобщи военен командир. До руската граница в североизточната Харковска област пред войските на Киев остават 50 километра, обяви в Телеграм украинският главнокомандващ ген. Валерий Залужни. 

Отделни полеви командири съобщиха, че подразделенията им вече са превзели села по границата с Русия.

Забележителният напредък, ако бъде потвърден, означава, че силите на Киев са утроили обявените си завоевания за малко повече от 48 часа, пише Би Би Си.

В четвъртък вечерта украинският президент Володимир Зеленски посочи числото 1000 кв. км, а след това - 2000 кв. км в събота вечерта.

Би Би Си уточнява, че не може да провери украинските данни, а на журналистите е отказан достъп до фронтовата линия.

По-рано днес заместник-министърката на отбраната на Украйна Ханна Маляр в онлайн изявление съобщи, че украинските сили най-накрая са установили пълен контрол над град Балаклия, съобщи Ройтерс, предава БТА.

Припомняме, че Министерството на отбраната на Русия обявивчера, че изтегля силите си от два региона в Харковска област, където украинска контраофанзива отбеляза значителен напредък през последната седмица. Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков каза, че войските ще бъдат прегрупирани и прехвърлени от региона на Балаклия и Изюм към Донецка област. Изюм беше основна база на руските сили в региона на Харков. Конашенков каза, че този ход се предприема, "за да бъдат постигнати заявените цели на специалната военна операция за освобождаване на Донбас".

Твърдението, че силите се изтеглят, за да се концентрират върху Донецк, е сходно с оправданието, което Русия даде за изтеглянето на силите си от региона на Киев по-рано тази година, отбелязва АП.

Междувременно лидерът на т. нар. Донецка народна република Денис Пушилин каза в свое съобщение в "Телеграм", че ситуацията в Донецк е трудна.

Паралелно украински официални представители заявиха, че са постигнали значителен напредък в контраофанзивата срещу руските сили в североизточната част на страната и казаха, че украински войски са прекъснали жизненоважна линия за доставки до гореща точка на фронта.

Съобщенията последваха няколко дни на очевиден украински напредък южно от втория по големина град в страната Харков и това би могло да се превърне в най-големия успех на бойното поле за украинските сили, откакто те осуетиха опита на Русия да превземе столицата Киев в началото на продължаващата вече седем месеца война, отбелязва АП.

По-рано вчера британското министерство на отбраната каза, че смята, че украинците са напреднали до 50 километра южно от Харков и описа руските сили около Изюм като "все по-изолирани". "Руските сили вероятно са били изненадани. Секторът беше слабо укрепен, а украинските части са превзели или обкръжили няколко града", заяви британското министерство и добави, че загубата на Купянск сериозно ще се засегне руските снабдителни линии в региона.

Институтът за изследване на войната, базиран във Вашингтон мозъчен тръст, също спомена мащабен украински напредък и по негова преценка Киев е превзел около 2500 квадратни километра в североизточния си пробив. Институтът каза, че изглежда, че "дезорганизираните руски сили (са били) застигнати от бързото украинско настъпление".

Официално украинските власти вече потвърдиха освобождаването на Балаклия и част от Купянск, както и на Василенково и Артьомовка, предаде сайтът НВ.

Освен това имаше информация за освобождаването на Изюм. Според командира на батальон "Свобода" Пьотр Кузик руснаците са избягали от града.

Украинските сили си възвръщат контрола над градове и села около стратегическия град Изюм като част от контранастъплението си срещу руските сили в Източна Украйна, съобщиха властите в Киев, цитирани от Франс прес.

"Освобождаването на части от територията в Купянски и Изюмски райони на Харковска област е в ход", съобщи украинският генерален щаб.

Когато украинските сили влязоха в град Изюм в събота, това беше повече от голяма военна победа, пише Си Ен Ен. Това беше знак, че войната в Украйна може би навлиза в нова фаза, в която руските войски се борят да задържат територията, която превзеха през последните шест месеца.

Руските сили бяха принудени да напуснат стратегическия източен град само пет дни, след като украинските сили започнаха нова офанзива на изток.

„Руснаците избягаха и оставиха оръжия и амуниции. Центърът на града е свободен“, каза говорител на бригадата „Бохун“ на сухопътните сили на Украйна в изявление. 

Ръководителят на Луганската областна военна администрация Сергей Гайдай каза, че украинските военни са се приближили и до покрайнините на Лисичанск, който е под руска окупация от началото на юли.

Бойните действия в рамките на контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна продължават в околностите на Лиман, Донецка област, на 50 километра от Изюм.

В същото време на север въоръжените сили на Украйна напреднаха в някои райони от два до няколко десетки километра. 

Във видеобръщението си от тази нощ Зеленски отбеляза:

"Тези дни руската армия демонстрира най-доброто, което може - показа си гърба. И в края на краищата това не е лош избор за тях - да бягат. За окупаторите няма и няма да има място в Украйна".

Държавният глава спомена изрично заслугите на 15-и Славянски полк от Националната гвардия, отличил се в харковското направление, и на воините от 214-и отделен стрелкови батальон.

Зеленски повтори призива си към руските войници, които "не искат да се върнат в Руската федарация" да се предават в плен при гаранция да бъдат третирани съгласно Женевските конвенции.

ЕС: Украйна се сражава за нашите ценности

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен не пропусна да отбележи последните успехина Украйна на бойното поле.

„Украинците смело се сражават за своето бъдеще. Те се сражават и за нашщите общи ценности. ЕС е на тяхна страна от първия ден на войната. Ще помогнем за възстановяването на Украйна като свободна и съвременна страна по пътя й към ЕС“, написа тя в туитър.