Запорожката АЕЦ е напълно спряна. Това обяви украинският държавен ядрен регулатор "Енергоатом", цитиран от "Укринформ". Блок № 6 на централата е бил изключен от електропреносната мрежа в 03:41 часа на 11 септември. Извършва се подготовка за охлаждането му и превеждането му в студено състояние.

През последните три дни блокът захранваше само централата на критично ниско ниво на мощност (от 114 до 140 MW), тъй като всички комуникационни линии на Запорожката АЕЦ с енергийната система на Украйна са повредени заради руските бомбардировки, отбелязва "Енергоатом".

Миналата вечер е била възстановена работоспособността на една от тези комуникационни линии. След това обаче е било взето решение блокът да бъде изключен.

При повторна повреда на комуникационните линии с електроенергийната система, риск, който остава висок, собствените нужди на АЕЦ ще бъдат захранвани от дизелови генератори, чийто срок на експлоатация е ограничен от технологичния ресурс и количеството дизелово гориво на разположение в централата.

"Енергоатом" предприема всички възможни мерки за организиране на доставката на допълнителни партиди дизелово гориво за "Запорожката" АЕЦ, уверява компанията.

Резервният захранващ електропровод на превзетата от Русия украинска АЕЦ "Запорожие" е бил възстановен по-късно днес и вече предоставя външното електрозахранване, от което тя се нуждае, за да охлажда реакторите си, предаде Ройтерс, позовавайки се на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Запорожката АЕЦ е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Тя бе превзета от руските военни на 4 март. 

На 6 септември МААЕ представи доклад за резултатите от проверката на централата. В документа са регистрирани случаи на разполагане на руска военна техника на територията на Запорожката АЕЦ, включително в машинните отделения на енергоблоковете. На 9 септември генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призова за създаването на зона за сигурност около централата.