Американците си спомнят 11 септември с минути на мълчание, четене на имената на жертвите, доброволческа работа и други почести 21 години след най-смъртоносната терористична атака на територията на САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Роднини на жертвите и високопоставени лица ще се съберат в неделя на местата, където отвлечените самолети се разбиха на 11 септември 2001 г. - Световния търговски център в Ню Йорк, Пентагона и поле в Пенсилвания.

Други общности в страната отбелязват деня с бдения със свещи, междурелигиозни служби и други възпоменания. Някои американци се присъединяват към доброволчески проекти в ден, който е федерално признат като Ден на патриота и Национален ден на служба и възпоменание.

Честванията следват важна годишнина миналата година. Това дойде седмици след хаотичния и смирен край на войната в Афганистан, която САЩ започнаха в отговор на атаките.

Но ако този 11 септември може да не е толкова повратна точка, той остава точка за размисъл върху атаката, която уби близо 3000 души, стимулира "войната срещу тероризма" на САЩ по целия свят и преконфигурира политиката за национална сигурност, отбелязва агенцията.

Той също така събуди - за известно време - чувството за национална гордост и единство у мнозина, като същевременно подложи американците мюсюлмани на години на подозрения във фанатизъм и породи дебат за равновесието между сигурността и гражданските свободи. По начини, едновременно деликатни и ясни, последиците от 11 септември вълнуват американската политика и обществен живот до ден днешен.

И атаките хвърлиха дълга сянка върху личния живот на хиляди хора, които оцеляха, реагираха или загубиха близки, приятели и колеги.

В неделя президентът Джо Байдън планира да говори и да положи венец в Пентагона, докато първата дама Джил Байдън трябва да говори в Шанксвил, Пенсилвания, където един от отвлечените самолети падна, след като пътници и членове на екипажа щурмуваха пилотската кабина, докато похитителите насочиха машината към Вашингтон.

Вицепрезидентът Камала Харис и съпругът й Дъг Емхоф трябва да присъстват на Националния мемориал на 11 септември в Ню Йорк, но по традиция нито една политическа фигура не говори на церемонията на кота нула. Вместо това на събитието думата имат роднините на жертвите, които четат на глас имената на мъртвите.