Ига Швьонтек спечели втора титла от Големия шлем за годината и трета в кариерата си. Тя триумфира на Откритото първенство на САЩ с 6:2, 7:6(5) срещу Онс Жабюр (Тунис) на финала, продължил час и 50 минути.

21-годишната полякиня за първи път вдигна трофея в Ню Йорк, а Жабюр загуби втори пореден финал на Мейджър турнир, след като загуби от Елена Рибакина на „Уимбълдън“. Тунизийката бе близо до това да стигне до трети сет, но Швьонтек удържа победата в две части.

Така спази традицията да не дава сет на съперничките си на финалите, които печели.

Втората титла на Ига Швьонтек на „Ролан Гарос“ бе част от продължилата 37 мача победна серия. А сега на турнира, в който Серина Уилямс сложи край на кариерата си, полякинята стана първата тенисистка след американката от 2014 г., която печели седем трофея в един сезон и първата от 2016-а насам, която взима две титли от Шлема в съответния период.

Победата на световната номер 1 увеличи рекорда й през годината на 55 победи и само седем загуби. Тя имаше мачбол при 6:5 в своя полза във втория сет при сервис на тунизийката. В тайбрека Жабюр поведе с 5:4, но полската тенисистка спечели следващите три точки.

„Просто не очаквах много преди този турнир. Имаше много предизвикателства - това е Ню Йорк. Много съм горда как се справих психически“, коментира Ига Швьонтек след финала.

„Бяха невероятни две седмици. Ига заслужи победата. Ще продължа да работя здраво и надявам се скоро ще стигна до титла“, добави Онс Жабюр.