Гръцката брегова охрана е открила огън срещу товарен кораб, плаващ в международни води в Егейско море, съобщи днес турската брегова охрана, цитирана от Асошиейтед прес.

Няма пострадали при стрелбата, която е станала в събота на 11 морски мили югозападно от турския остров Бозджаада, се посочва в турското съобщение. В него се казва още, че след „заплашителния обстрел“ от два плавателни съда на гръцката брегова охрана, два кораба на турската брегова охрана са пристигнали в района и гръцките кораби са напуснали зоната.

Асошиейтед прес е опитала да се свърже с гръцкото посолство в Анкара, но без успех, така че към момента причината за стрелбата остава неизвестна.

ДПА цитира изявление на гръцката брегова охрана, в което информацията за стрелбата се потвърждава, но се посочва, че са били произведени предупредителни изстрели заради кораб, който „се е движел подозрително“ в гръцки териториални води край остров Лесбос. Според гръцкото съобщение капитанът на кораба „Анатолиан“ е отказал да позволи проверка, след което плавателният съд е бил ескортиран до близките турски води. Гръцката брегова охрана посочва, че е информирала за случая турската брегова охрана, съобщава ДПА.

Районът е известен с многото кораби, които нелегално превозват мигранти от Турция към страните от ЕС - Гърция и Италия. Гръцката брегова охрана твърди, че редовно проверява кораби, които се държат подозрително в Егейско море.

Инцидентът идва в момент на влошаване на отношенията между Гърция и Турция. Съседните държави са въвлечени в спорове от десетилетия, а през последните седмици търканията се изостриха. Гръцки официални лица изразиха опасения от ново избухване на конфликт в Европа след войната на Русия в Украйна.

Турция твърди, че Гърция нарушава международни споразумения, като поддържа военно присъствие на острови в близост до турското крайбрежие в Егейско море. Тя също така обвинява гръцката противовъздушна отбрана, че блокира турски изтребители по време на ученията на НАТО над Източното Средиземноморие.

Гърция твърди, че трябва да защитава източните си острови, включително туристическите точки Родос и Кос, които са много по-близо до Турция, отколкото до гръцкия континент, от по-големия си и по-силен във военно отношение съсед.

Видеозапис от вчерашния инцидент, разпространен от турската брегова охрана, показва кораб на гръцката брегова охрана до плаващия под флага на Коморските острови кораб „Анатолиан“, като се чуват около дузина изстрели. Член на екипажа, говорещ на турски език, казва, че са атакувани от гръцката брегова охрана, информира АП. Записът, който изглежда е заснет с мобилен телефон, показва нещо, което изглежда като дупка от куршум в прозореца и в тавана на мостика на товарния кораб.

Осемнайсетчленният екипаж на „Анатолиан“ е съставен от шестима египтяни, четирима сомалийци, петима азербайджанци и трима турци.

В турското изявление се посочва, че стрелбата представлява нарушение на правилата на международното право. Турски прокурор е наредил разследване. Анкара е изразила протест пред гръцките власти и е настояла за бързо разследване и обяснение.

В неделя корабът „Анатолиан“ бе хвърлил котва в пролива Дарданели, съобщи Анадолската агенция.

Тази седмица гръцкото правителство изпрати писма до НАТО, ЕС и ООН, в които ги помоли официално да осъдят все по-агресивните изказвания на турските официални лица, и намекна, че напрежението може да прерасне в открит конфликт.

Гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас заяви, че поведението на Турция, която също е член на НАТО, рискува да доведе до "ситуация, подобна на тази, която в момента се развива в някои други части на нашия континент", визирайки войната в Украйна, припомня АП, цитирана от БТА.

Атина казва, че е отворена за диалог

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис подчерта на пресконференция днес, че остава отворен за среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщава в. „Катимерини“, цитиран от БТА.

На пресконференция по време на Международния панаир в Солун Мицотакис заяви, че няма да налага среща на Ердоган, но винаги е отворен за среща, като посочи Прага като потенциално място.

Мицотакис изтъкна, че според него и от двете страни на Атлантическия океан се наблюдава постепенна промяна в отношението към Турция поради неоекспанзионистичната реторика, възприета от Анкара.

Мицотакис каза, че би желал да установи приятелски отношения между Гърция и Турция, които да надхвърлят миналото и да гледат към бъдещето.

Помолен да коментира възможността за враждебни действия в Егейско море, Мицотакис заяви, че дори не може да си представи военна конфронтация, но подчерта, че ако Турция избере този път, тя ще получи решителен отговор от гръцките въоръжени сили.