Най-малко 169 са регистрираните досега случаи на остър хепатит с неизвестен причинител при деца на възраст между 1 месец и 16 години. Заразени са установени в 11 държави. Това съобщи Световната здравна организация в събота, цитирана от Си Ен Ен.

Едно дете е починало, а 17 се е наложило да претърпят трансплантация на черен дроб, уточнява СЗО.

"Аденовирус е възможно обяснение, но търсенето на агента причинител на хепатита продължава", добавят оттам.

Клиничният синдром сред идентифицираните случаи е "остър хепатит със силно увеличени показатели на чернодробните ензими".

Много от болните съобщават за гастроинтестинални симптоми като болка в корема, диария и повръщане. Повечето от разболелите се деца не са имали температура, а познатите вируси, които причиняват хепатит - като хепатитните вируси  A, B, C, D и E, не са били открити в нито един от случаите.

 
От СЗО допълват, че търсеното на причините трябва да се фокусира и върху фактори като "увеличена уязвимост сред по-малките деца заради по-слабата циркулация на аденовируси по време на COVID пандемията".
 
По-голямата част от случаите - 114, са регистрирани във Великобритания. Има 13 случая в Испания, 12 в Израел, 9 в САЩ и по няколко в Дания, Ирландия, Нидерландия, Италия, Норвегия, Франция, Румъния и Белгия.

В четвъртък Центровеге за контрол и превенция на заболяванията на САЩ издадоха предписания за здравните като репоръчват тестване за аденовируси, когато не е ясна причината за хепатита.