Има вероятност газохранилището в Чирен да бъде запълнено до 80% от обема му, каквато е целта, поставена от ЕС, към края на октомври при 67% сега, съобщи днес директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов в интервю за БНТ.

"Най-важното е в Чирен да бъдат съхранявани количествата за есенно-зимния сезон, защото тогава потреблението нараства значително и Чирен влияе съществено върху целия микс", каза той.

В момента при форсмажорни обстоятелства България може да използва по 4-4,5 млн. куб. метра газ на ден от хранилището си. Те се равняват на около 15-16% от капацитета му, каза Малинов.

Той добави, че ЕС е отпуснал 78 млн. евро за разширяването на хранилището и за целта има одобрение от Европейската комисия.

"Булгартрансгаз" преговаря с други възможни инвеститори в проекта, включително - с държавни финансови фондове от САЩ, каза Малинов.

Окончателното му приключване е насрочено за края на 2024 г. Терминалът за втечнен природен газ в Александруполис, Гърция, трябва да заработи в началото на същата година.

Малинов каза, че в момента страната ни отчита рекордно ниско потребление на газ за последните 10 години - дневната ни консумация през летния сезон е около 4 млн. куб. метра, докато минали години е била между 6-7 милиона куб. метра.