Президентът на Франция Еманюел Макрон поиска днес от руския си колега Владимил Путин да прекрати военните действия в Украйна и да бъде гарантирана безопасността на най-голямата АЕЦ в Европа, Запорожката, съобщи Елисейският дворец.

Макрон е разговарял днес по телефона с Путин, се казва в съобщението.

"По този повод той (Макрон - б.р.) осъди продължаването на руските военни операции в Украйна и припомни искането си те да бъдат прекратени възможно най-скоро, да започнат преговори и да бъдат възстановени суверенитетът и териториалната цялост на Украйна",  се казва в комюникето.

Според него Макрон е припомнил, че руската окупация е причината за рисковете, които днес тежат върху целостта на Запорожската електроцентрала. Той е поискал руските сили да изтеглят тежкото и лекото си въоръжение и да се спазват препоръките на МААЕ, за да се гарантира безопасността на обекта.

Пресслужбата на Кремъл разпространи чрез държавната агенция ТАСС свое съобщение за разговора, което хвърля цялата отговорност за рисковете за сигурността на АЕЦ "Запорожие" върху Украйна.

Макрон е повдигнал и въпроса за глобалната производствена сигурност и изпълнението на споразумението за износ на украинско и руско зърно. Той е припомнил, че международните санкции не засягат този вид търговия, се казва в съобщението на Елисейския дворец. Путин е казал, че изнасяното от Украйна зърно трябва да отива преди всичко в развиващите се страни, пише ТАСС.

Според съобщението на Кремъл днешният разговор между двамата президенти, както и предишният на 19 август, са били по инициатива на френската страна. Вчера Макрон е разговарял с украинския си колега Володимир Зеленски.

И в двете съобщения се казва, че Путин и Макрон са се съгласили да останат във връзка, за да стигнат до споразумение по гарантирането на безопасността на Запорожката АЕЦ.