Испанецът Карлос Алкарас покори Ню Йорк и на 19 години стана най-младият №1 в световната ранглиста, откакто тя се прави по електронен път от 1973 г. насам.

На финала на US Open пред над 20 хиляди зрители на ст. "Артър Аш" той победи Каспер Рууд - 6:4, 2:6, 7:6(1), 6:3 за 3 часа и 23 минути. Карлито е и най-младият шампион в комплекса "Били Джийн Кинг" след 1990 г., когато на същата възраст първенец става Пийт Сампрас.

И най-младият в Големия шлем след 2005 г. - тогава, отново на 19 г., Рафаел Надал покорява "Ролан Гарос".

Алкарас бе по-добрият на финала, като единствено във втория сет допусна лек срив в играта си срещу съперник, който пък стана №2 в ранглистата и записа втора загуба на финала на голям турнир - той отстъпи и на Откритото първенство на Франция.

Ранен пробив (още в първия сервис гейм) реши спора в първия сет, във втория Рууд в типичния си стабилен стил от основната линия отвърна. Третият бе решен с тайбрек, в който Алкарас имаше пълно превъзходство.

В четвъртия той отново дръпна бързо с брейк и в свой сервис гейм не трепна. Беше по-разнообразен, по-агресивен, успя да наложи стила си и да покаже, че в момента може би е най-добрият играч на твърда настилка.

След края първата му работа бе да отиде на трибуните и поздрави щаба си. А сред първите, които го поздравиха в социалните мрежи, бе Надал. На US Open не участва Новак Джокович, който не бе допуснат от властите заради нежеланието си да се ваксинира. 

За втора поредна година в последния за годината турнир от Големия шлем шампионът е нов - през м.г. това бе Даниил Медведев.