САЩ ще отворят отново своето посолство в Киев, Украйна, съобщиха държавния секретар Антъни Блинкън и военният министър Лойд Остин. Двамата се срещнаха с украинския президент Володимир Зеленски тази нощ.

Още 713 млн. долара военно финансиране в общо 16 европейски държави обещаха американците, включително 322 млн. долара за Украйна. САЩ са одобрили и 165 млн. продажба на амуниции за Украйна. 

С това САЩ ще са инвестирали над 3,7 млрд. долара в защита на Украйна.

Джо Байдън ще назначи и нов посланик в Украйна, слухове за което има още от февруари. Досегашната посланичка в Словакия Бриджет Бринк ще заеме поста. Тя е с десетилетия дипломатически опит в региона - работила е в Белград, Кипър, и още Грузия, Азербайджан, Армения, Узбекистан.

Продължават и програмите за обучение на украински военни - 50 артилерийци приключиха първата си серия 6-дневни тренировки. Те се връщат в Украйна, други 50 украинци заминават на обучение. Ще се създават още подобни тренировъчни центрове.

Блинкън и Лойд, посещението на най-високо равнище в Киев досега, се връщат в Полша, а до края на седмицата Блинкън ще е обратно във Вашингтон, а Остин - в Рамщайн, Германия, за среща на НАТОвските министри.