Рубриката Factcheck на Българското национално радио тръгва по следата на интересен слух: как Русия едва ли не всеки момент пуска супербюджетна супер "Лада", която ще издуха конкуренцията... На цена около 7000 лв. за България.

Подобно твърдение, което кара русофилите гордо да си сипят по още едно, редовно се появява, придружено със съответните снимки в издания като "Сензация" и пр. Оказва се - още от 2016 г., от едно изказване, хвърлено по време на на събитие.

Какво пише БНР:

Западните санкции срещу Русия заради инвазията в Украйна доведоха до различни икономически и социални изменения. След започването на войната на 24 февруари редица водещи чужди компании напуснаха и продължават да се изтеглят от територията на Русия.

Това се случи и с повечето големи автомобилни производители, които спряха дейността си на руския пазар, като Daimler, Ferrari, Ford, Hyundai, Mercedes-Benz, Nissan, Toyota, Volkswagen и Volvo. Този бойкот в резултат на руското нахлуване в Украйна и наложените сурови западни санкции затрудниха доставките на ключови компоненти в Русия, в това число и за автомобилната индустрия.

На този фон продължава да има твърдения, че се планират евтини коли, руско производство, включително за българския пазар.

Твърдение: Пускат нова "Лада" за 7000 лв.

Според публикации в социалните мрежи и редица сайтове руският автомобилостроител "АвтоВАЗ" се очаква да пусне на пазара нов икономичен и бюджетен автомобил, който ще се предлага на цена от 7 хил. лв.

Има ли такъв модел и каква е неговата цена?

В почти идентичните публикации - някои сравнително нови, други отпреди години, се посочва, че новият модел ще е базиран върху бюджетния модел Kwid на Renault, "предназначен за бедния индийски пазар". Колата ще е с 0,8-литров бензинов мотор с мощност от 54 конски сили.

Проверяваме в индийската секция на официалния сайт на Renault. Да, предлагат се автомобили от модела Kwid с тази конфигурация на двигателя. Този вариант е най-евтиният от предлаганата гама.

Според текстовете "адаптираната Lada ще разполага с друг мотор, както и с различно окачване, но идеята е да бъде запазена същата цена. За целта се предвижда локализирана сборка на възлите и агрегатите, които също ще се правят в Русия. Все още не е ясно кога ще бъде задвижен проекта, но е ясно, че цената ще бъде съвсем приемлива за бедните пазари“.

Журналистите от БНРпроверяват каква е цената на Renault Kwid дори в Индия. По логиката на текста – новата "Лада" ще струва толкова, тъй като целта е да бъде запазена същата ниска цена на съответния модел.

В индийската версия на официалния сайт на Renault е посочена ценова листа за различните конфигурации на двигатели за модела Kwid. Този, който е посочен в статията е и най-евтиния вариант – RXL 0.8, като цената му е 464 400 индийски рупии, равняващи се на 5852,78 евро. Така в български левове цената става - 11 381,90 лв. Далеч не е 7000 лв., нито е между 7 и 10 хил. лв., както се твърди в някои публикации.

Кой е първоизточникът на твърдението?

Оказва се, че под различни форми, но със същото съдържание статии, в която се твърди, че "АвтоВАЗ" подготвя нов бюджетен автомобил, който ще унищожи конкуренцията, се разпространява от 2016 г. до август тази година, като периодично се „освежава“

От БНР се свързват с българското сдружение Lada Club Bulgaria, което има близо 4 хил. последователи, силно отдадени и обичащи марката, познаващи нейната история и следящи всичко, което се случва около "Лада" и "АвтоВАЗ".

Оттам определиха тези публикации, като отдавна разпространяващ се слух, чиято цел е генериране на кликове, а не предоставянето на вярна и коректна информация.

В самия отговор от Lada Club Bulgaria.

Вероятен първоизточник на последвалите информации е статия от 2016 г. в сайта "За рульом" - много популярно още като списание и у нас от десетилетия. Там обаче извеждат своята "новина" на база споделена по време на събитие идея в неясното бъдеще, а не официално взето решение за започване на разработки на такъм модел от страна, както на компанията "АвтоВАЗ", така и на Renault.

Според публикацията ръководителят на "АвтоВАЗ" Никола Мор е казал:

„Такава кола — добра, красива и евтина, беше направена от Renault в Индия. И ако това може се случи в Индия, не виждам причина защо да не направим такава и в Русия.“

Изказването на Мор, според публикацията, е направено по време на разговор между него и пълномощника на президента на Руската федерация в Приволжкия федерален окръг Михаил Бабич по време на младежки форум.

Всичко това се случва през 2016 г. За времето от 6 години тази споделена идея така е не намира реализация.

Особено в настоящата ситуация!

През март Renault обяви, че спира своята дейност в Русия, а през май прехвърли собствеността си в руската "АвтоВАЗ" (67,69 на сто от компанията, която произвежда Lada) на Руската федерация и правителството на Москва. От Renault обаче са си запазили опция в бъдеще отново да изкупят акциите - и това е всичко.

Заключение

Твърденията, че "АвтоВАЗ" разработва нов бюджетен модел на Lada, който ще струва на българския пазар 7000 лв., е НЕВЯРНО, тъй като от изложеното по-горе се вижда, че няма никакви данни, които да го потвърждават.