Публична кампания за набиране на финансов ресурс за украинското правителство обяви премиерът Кирил Петков в социалната мрежа Фейсбук

"Призовавам всеки български гражданин, който наистина иска да помогне на Украйна, да дари като мен една заплата.  Думите са лесни, делата са трудни, време е Фейсбук постовете да се превърнат в средства за Украйна", зове премиерът.

И добавя, че "държавата сме всички ние", а това е "свободно да изберем да помогнем финансово на Украйна за закупуване на боеприпаси". Слага хаштаг #едназаплатазаукрайна и сметка.

В началото на своето обръщение Петков повтаря тезата си от тази седмица - че за пращане на военна помощ е нужно и политически, и обществено единство, а в публичното пространство има много "крайни мнения по тази тема". Премиерът припомня и обявеното си пътуване до Киев.

"Военната помощ не е задължително в една от двете крайности - не е само снаряди или каски. Нека разберем истинските нужди на Украйна и информирано като коалиция да се обединим около важни за тях конкретни необходимости, зад които всички можем да застанем", зове отново той.

И аргументира защо не е опасно за нас да изпратим помощ - нито една от държавите в ЕС, които са пратили, не е влязла във война с Русия.