Поредната иронично-разяснителна "кампания" похвана в своя Фейсбук профил бившият министър на енергетиката Александър Николов. Този път той коментира твърдението на президента и кабинета, че благодарение на действията на служебното правителство цената на газа за октомври ще падне с 30%. 

"За последните 30 дни сайтът на Министерство на Енергетиката (както и Фейсбук профилът) се превърна в нещо средно между “200 Вица”, “Стършел” и “Работническо дело”. Лъжите са ясни, но… това бие всички Гинес рекорди", започва Николов, очевидно иронизирайки оптимистичните съобщения на сайта на ресорното ведомство. 

Разказът му започва с цитат от обявлението, че цената ще падне, благодарение на "усилията на новото ръководство на компанията за осигуряване на реална диверсификация, включително на успешно проведените прозрачни търгове, както и на твърдата решимост на правителството да пусне в експлоатация интерконектора с Гърция". 

По този повод Николов припомня, че само през последни 12 дни цената на газа на европейската бенчмаркова борса в Нидерландия се срина с 38%, а не с 30%, колкото ще бъде намалението у нас. Освен това, пише бившият министър, петролът също поевтиня рязко с 30%. 

"Надявам се, че има поне един вменяем човек, който да е наясно, че целият микс на Булгаргаз зависи от тези 2 компоненти. Също така, очевидно пазарът се определя и това се “дължи на усилията на новото ръководство", пише Николов. 

Що се отнася до твърдението, че е извършена реална диверсификация, Николов обяснява, че именно това правителство - служебното - беше това, което "подписа документ, с който подложи на реален риск стартирането на търговската експлоатация на проектната компания".

Изразя и учуване, че продължават твърденията, че строителството е незавършено, въпреки че обектът има издаден акт 14. Както и че се твърдеше, че по тръбата нямало газ, а пък снимки доказаха, че в този момент тя е била пълна с нагнетен газ от 42 бара. 

"Октомври - в микса на Булгаргаз ще бъде цената, договорена с LNG от Cheniere, която текущото ръководство старателно … реши да не е в микса за целия зимен период, а само 1 от 7 карга. Браво, вероятно защото доставката трябваше да се случи с танкери, а не с катамарани… и не знаехме точно какви слотове ни трябват - за разтоварване ли,… за паркиране ли… не е ясно.

Също - в цената за октомври месец ще бъдат включени и ПЪЛНИ КОЛИЧЕСТВА по ДОГОВОРНА ЦЕНА от партньорите от Азербайджан. За да се случи това, в рамките на 7 месеца мандат ми се наложи да проведа повече от 5 физически срещи с мениджмънта на компанията и политически лица в Баку. Браво, отново на текущото ръководство на МЕ, страхотно, другари!", продължава Николов. 

Следват препратки към "Булгаргаз" - за проведените "прозрачни търгове" и макар да не дава никакви допълнителни данни, намеква, че при конституиран парламент и въпроси по ЗДОИ - истината щяла да лъсне. 

Иронично-обяснителният коментар завършва с два послеписа: 

P.S.: Очаквам след първия сняг, ако ни изненада през месец октомври, служебният министър да обяви, че разполага с доказателство, че след 24-часова работа и усилия са се справили с глобалното затопляне и целите по декарбонизация.

P.P.S.: Вярвам, че няма случайни неща. Както например, че медузата е безгръбначно мекотело.