Годината е 1932-ра, а 6-годишната Елизабет, тогава просто дъщеря на херцог, казва на инструктора си по езда:

"Искам да стана провинциална дама с много коне и кучета."

Тогава тя язди вече от две години - като за начало, едно шотландско пони.

Елизабет II и конете

Любовта й към тях започва от детска възраст, но като кралица Елизабет II наследява и коне от баща си Джордж V. През годините нейни животни са печелили немалко надбягвания и шоута във Великобритания.

Като по-млада кралицата язди често и на официални събития, които го позволяват. Предава и любовта си към конете на други - крал Чарлз III и принцеса Ана също се научават да яздят, а принцесата става първият член на кралското семейство, участвал в Олимпийските игри през 1976 г. в Монреал.

Макар ездата да е натоварващо занимание, да я практикуваш цял живот има своите позитиви - Елизабет II за последно язди миналата година, на кротка разходка с пони. И отпразнува с други свои понита 96-ия си рожден ден.

Елизабет II и кучетата

Елизабет обожава коргита от малка, а баща й донася първото семейно корги в дома през 1933 г. - Дуки. На 10 години тя играе с него в Балморал, дворецът в Шотландия, в който и почина. Скоро се сдобиват и с друго корги - Джейн. Кралицата майка пък имам Кракърс.

На 18 Елизабет получава първото си корги - Сюзън. Всички над 30 коргита от началото на управлението й, до момента са наследници на Сюзън. 

Кралицата създава нова "порода" - дорги, смесица между дакел и уелско корги, като тя и принцеса Маргарет запознават своите кучета. Попитани как точно са постигнали това, имайки предвид разликата в размерите на двете породи, кралицата отговаря просто:

"Поставихме им тухла."

Кралицата е имала и десетина доргита, както и няколко кокер-шпаньола. През 2018 г. бе обявено, че кралицата няма да взима нови кучета след смъртта на Уилоу. Но когато съпругът й почина, се сдоби с ново корги. Съвсем наскоро спря да ги разхожда ежедневно.

Разбира се, любовта й към коргитата, кучетата като цяло и най-вече многото кучета, са й създавали проблеми през годините. Елизабет II никога не остава без поне едно корги през цялото си управление, кучетата постоянно се движат с нея - на хеликоптери, влакове, лимузини. Дори на принц Филип понякога му е писвало и я е питал защо има толкова много. Нейни кучета са нахапвали прислужници, пазачи, полицаи, нея, мъжът й, други хора... И се е налагало иначе перфектно гледаните кралски кучета да бъдат пращани на кучешки психолог.

В крайна сметка я надживяват две коргита, дорги и кокер-шпаньол. Кралицата се притесняваше дали ще се грижат за тях след смъртта й, но синът й, кралят, се е погрижил, уверяват от Бъкингамския дворец. По непотвърдени информации те ще бъдат поделени между принцеса Ан и принц Андрю.