По-високи наказания за употребилите алкохол и наркотици и седнали зад волана предлага група депутати от ГЕРБ начело с председателката на парламента Цецка Цачева.

Измененията са в Наказателния кодекс. Вносителите им се мотивират с черната статистика у нас. От януари до ноември 2014 г. при ПТП-та са загинали 601 души, в това число и деца. За същия период на предходната 2013-а жертвите са били по-малко - 549.

Годишно полицията санкционира около 9000 души, защото са употребили алкохол и са седнали зад волана. 149 души са били наказани през 2013 г. за шофиране след употреба на наркорици.

Така от ГЕРБ предлагат който управлява МПС с над 1,2 промила в кръвта да се наказва със затвор от една до три години, а не с до една, както е записано в момента в НК. Добавя се и финансова санкция - от 200 лв. до 1000 лв.

Който кара с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 промила, след като е осъден с влязла в сила присъда по горепосоченото деяние, ще се наказва със затвор от една до пет годни и с глоба от 500 лв. до 1500 лв. Наказанието в момента за това престъпление е лишаване от свобода до две години и глоба от 100 лв. до 300 лв.

Ако пък шофьор е употребил наркотични вещества, вече няма да се наказва със затвор до две години, а с една до три години и с глоба от 500 лв. до 1500 лв. Ако вече е бил осъждан за това престъпление и присъдата му е влязла в сила, то наказанието скача на затвор от една до пет години. Глобата остава същата - 500 лв. до 1500 лв.

Ако шофьор е карал пил или е употребил наркотици и е причинил смърт на повече от едно лице, ако също така е избягал от местопроизшествието след като е ранил или убил човек, карал е без книжка или пък инцидентът е станал на пешеходна пътека, то при причиняване на тежка или средна телесна повреда виновникът ще лежи от една до шест години зад решетките, а не от една до пет, както е записано сега.

Ако случаят е квалифициран като особено тежък, наказанието ще е затвор от две до десет години, а не до осем. Ако е настъпила смърт ще е от три до петнадесет години (при три до десет сега), а при особено тежки случаи - от пет до двадесет при пет до петнадесет според настоящия текст в НК.

Последната промяна в НК, която предлагат от ГЕРБ, касае тези, които управляват МПС в момент, в който това право им е отнето заради нарушение. Вместо да бъдат наказвани с лишаване от свобода до две години, сакнцията скача на до три години. Ще бъде въведена и глоба - от 200 лв. до 3000 лв.  Който шофира в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на моторно превозно средство без книжка да се наказва със затвор от една до три години и с глоба от 500 лв. до 1200 лв., искат още от ГЕРБ. Сегашният текст в НК предвижда до две години зад решетките.