Украинските сили превъзхождали руснаците 8:1 при контраатаката в Харковската област. Това обяви високопоставен представител на руската армия, участвал в сраженията, предаде Би Би Си. Според Виталий Ганчев украинските войски завзели села на север и преминали през руската граница. Британската медия не може да потвърди истинността на изявлението му.

Украйна твърди, че си е върнала контрола над 3000 кв. км. територия. Украинската армия посочи, че е освободила 20 села само през последните 24 часа в продължаващата контраофанзива в североизточната част на страната.

Киев също се похвали, че са завладени около 500 кв. км. в Херсонската област.

Служители на отбраната на Обединеното кралство отбелязват, че успехите на украинската армия ще имат "значителни последици" за стратегията на Русия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче обяви, че операциите в Украйна ще продължат, "докато не бъдат изпълнени всички първоначално поставени задачи". Русия настоява, че нейните сили нанасят удари в онези райони, които украинската армия освободи наскоро. Това включва цели в Изюм и Купянск, които бяха превзети от Украйна в събота. Русия потвърди оттеглянето на силите си от двата града, което според нея ще им позволи да се "прегрупират".

Валерий Марченко, кмет на Изюм, каза пред Би Би Си, че украинската армия е в неговия град. Той добави, че след "около 10 дни" жителите, които бяха принудени да напуснат града, ще могат да се върнат "безопасно".

Русия беше обвинена, че атакува гражданска инфраструктура като отмъщение за неуспехите на бойното поле. Вълна от ракетни удари в неделя предизвика прекъсвания на тока в множество региони на Украйна. Съобщава се, че прекъсванията са засегнали милиони хора в Харков и Донецк. Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников каза, че сега приоритетът е да се осигурят териториалните придобивки, постигнати през последната седмица край Харков. Руската армия изглежда е изоставила големи количества оборудване и боеприпаси, докато се е изтегляла от областта.

Смята се, че руски производител на бойни танкове е преминал към "денонощно" производство след неуспехите през последните дни. Би Би Си съобщава, че на работниците в Уралвагонзавод в Нижни Тагил, най-големият производител на бронирани превозни средства в Русия, не е позволено да излязат в отпуск поради "производствена необходимост".