Милиардерът Илон Мъск обещава повече свобода на изразяване в социалната мрежа Twitter след сделката, която вчера бордът на директорите одобри - но способен ли е да спази това обещание със зависимостите си от Китай?

Пийт Суини от "Ройтерс" припомня, че платформата стана известна със сериозните си ограничения срещу китайските държавни медии през последните години. Twitter блокира стотици хиляди профили на китайски тролове и сложи предупреждения на профилите на държавните медии. А критикуващите Поднебесната империя и комунистическата й власт ползват платформата напълно свободно.

Мъск твърди, че не очаква да печели от Twitter, когато я свали от борсата. Но ако започне да губи? 50% от неговите автомобили Tesla се произвеждат в Шанхай, а китайският пазар купува около четвърт от цялото му производство. И този детайл не бе пропуснат от китайския държавен таблоид Global Times в новината за продажбата на платформата.

За разлика от Twitter, който вече две години е на загуба, Tesla е основният източник на богатството на Мъск. И е публична компания - т.е. нейните решения не зависят само от него.

Доскоро сървърите на Twitter бяха в голяма степен защитени от дългата ръка на Китай - трудно е да се повлияе на много собственици с разнообразни интереси. Когато собствеността е концентрирана в един човек, обаче, е достатъчно да притиснеш него.

А Китай няма проблеми да използва подобен подход. Прекрасен пример са "Дисни", които на Запад играят ролята на компания, защитаваща правата на малцинствата, но не се свени да цензурира всякакви ЛГБТ сцени в свои филми, излъчвани в Китай. Просто американската компания не може да си позволи да загуби този огромен пазар.

По повод придобиването на Twitter от Илон Мъск от Европейската комисия отбелязаха, че процесът още не е завършил. Същевременно говорителят Йоханес Барке изтъкна, че ЕК е ангажирана да запази свободата на медиите и плурализма, които са изключително необходими за функционирането на демократичните системи.

"Затова е важно работата на големите платформи да бъде подчинена на демократично валидирани правила, а това означава и защита от намеса на правителствата по повод информациите, които разпространяват", каза Барке.