"Наследници" и "Тед Ласо" са познати победители. Те триумфираха и на 74-ите награди "Еми" във вечер с победители, съобщи Си Ен Ен.

"Белият лотос" обра пет отличия, включително и за най-добър лимитиран сериал.

Наградата за главна мъжка роля е за южнокорееца Ли Джун-дже за "Игра на калмари", който стана първият азиатец, спечелил "Еми" за актьор в драматичен сериал. Въпреки някои предварителни очаквания "Игра на калмари" обаче не повтори успеха на "Паразит" на наградите "Оскар" и не стана първият в историята неанглоезичен сериал с тв приз "Еми".

HBO взе надмощие тази година в постоянната си конкуренция с "Нетфликс". На церемонията в понеделник HBO прибра 12 от 25-те статуетки.

Вдъхновяващият тон от посланията на звезди като Зендая, Лизо и Шерил Лий Ралф бе в контраст с мрачното настроение от повествованието на отличения за най-добър драматичен сериал "Наследници" и дори на победителя в категория най-добър комедиен сериал "Тед Ласо", отбеляза АП.

"Благодаря, че създадохте безопасна среда за заснемането на този толкова труден сериал", каза Зендая, удостоена за втори път за най-добра актриса в драматичен сериал за ролята си в "Еуфория".

"Най-силното ми желание бе "Еуфория" да помогне и да изцери хората. Благодаря на всеки, който сподели историята си с мен", каза тя.

"Благодаря, че показа така креативно на екран проблемите, пред които всички се изправяме в живота си", обърна се Ли Джун-дже към създателя на "Игра на калмари" Хуанг Донг-хьок, спечелил режисьорската награда "Еми" в категорията за драматичен сериал. На корейски език Ли благодари на публиката в родината си.

Зад кулисите Хуанг каза, че това е "голям момент за нас", а Ли посочи, че очаква наградите да отворят вратите и пред други корейски актьори.

Джейсън Съдейкис и Джийн Смарт обраха актьорските трофеи, но церемонията създаде нови носители на "Еми" с отличаването на Лизо, Кинта Брънсън и Шерил Лий Ралф за "Начално училище Абът".

Брънсън, създател и звезда в сериала, спечели "Еми" за сценарий на комедиен сериал. "Начално училище Абът" на Ей Би Си, номиниран и за най-добра комедийна поредица, е рядък ярък лъч за телевизионната компания в ерата на доминация на стрийминг платформите и кабелните мрежи.

Съдейкис спечели втори пореден трофей за превъплъщението си като американски треньор на британския футболен отбор в комедията "Тед Ласо", а Смарт - за ролята си в "Хитрини". 

Създателят на "Наследници" Джеси Армстронг предизвика реакциите на публиката в салона на церемонията, когато спомена новия британски крал Чарлз Трети в словото си след получаване на трофея за сериала.

"Това е важна седмица за наследниците - нов крал на Обединеното кралство, тази награда за нас. Очевидно за нас са гласували малко повече хора, за да спечелим, отколкото за принц Чарлз", обърна се Армстронг към аудиторията си.

"Не казвам, че ние сме повече легитимни от него. Ще оставим това на други хора".

Ралф прекъсна шоуто за наградите "Еми" с кратка, но вдъхновяваща песен за получаването на наградата си за най-добра актриса в поддържаща роля за "Начално училище Абът".

"Аз съм застрашен вид, но не пея жертвена песен. Аз съм жена, аз съм артист и зная къде е мястото на моя глас", изпя тя. И насърчи всички колебаещи се: "Тук съм, за да ви покажа как изглежда да си вярващ".

Публиката, сред която бяха много от водещите телевизионни звезди, аплодира Ралф на крака.

Лизо също произнесе вдъхновяващо слово при получаването на наградата за най-добър сериал за поредицата си "Lizzo's Watch Out for the Big Grrrls''.

"Когато бях малка, исках само да се видя в медиите. Някой дебел като мен, чернокож като мен, красив като мен", каза тя.

Селма Блеър, която говори публично за заболяването си от множествена склероза и се появи с бастун на сцената, също бе бурно аплодирана.

Брет Голдстийн спечели приза за най-добър актьор в поддържаща комедийна роля за "Тед Ласо", а наградите за поддържащи роли в драматичен сериал отидоха при Матю Макфайдън от "Наследници" и Джулия Гарнър от "Озарк".

Водещият Кенън Томсън откри церемонията, като отдаде почит на телевизията, омаловажи Тик-Ток с определението "малка вертикална телевизия" и с музикално изпълнение на откъси от песни към сериали, сред които "Приятели", "Игра на тронове" и други.

Тв водеща Опра Уинфри връчи първата статуетка "Еми" в церемонията на Майкъл Кийтън за ролята му в "Абстиненция".

Аманда Сейфрид спечели трофея за най-добра актриса в лимитиран сериал за превъплъщението си в "Dropout" като Елизабет Холмс. Тя благодари на семейството, приятелите си и дори на кучето си Фин.

Мъри Бартлет бе отличен на поддържаща роля в лимитиран сериал за изпълнението си в "Белият лотус". Дженифър Кулидж взе наградата за най-добра актриса в поддържаща роля за сериала.

Блясъкът се върна на церемонията с много ярки цветове в тоалетите на участниците и гостите.