Трети масов гроб е открит близо до Мариупол, каза днес кметът на обсадения югоизточен град пред украинската телевизия. Освен масовите гробове, открити в селата Мангуш и Виноградне, „сега виждаме, че има още един“, каза Вадим Бойченко, цитиран от Си Ен Ен.

Нови сателитни снимки показват масов гроб в село Старий Крим, съобщи каналът на градските власти в приложението "Телеграм".

Снимките показват изкопани окопи на територията на Старото Кримско гробище, съобщиха от градския.

Те са се появили на 24 март, след като селото е било окупирано от руснаците, и са били дълги около 60 до 70 метра, съобщиха от съвета. До 7 април, според нови изображения, част от окопите са били зарити и дължината им е нараснала на повече от 200 метра.

Бойченко обвини руските войски, че изнудват местното население да прави масови погребения, като в замяна му дават храна. В Мариупол и околността има глад, няма ток, течаща вода и елементарно снабдяване с продукти. Някога 450-хилядния град е над 90 на сто напълно разрушен. В него са хванати в капан близо 100 хиляди цивилни.  Съпротивата срещу руската обсада продължава все още в района на близки металургичен комбинат "Азовстал".

Си Ен Ен отбелязва, че не е могла да потвърди разказа на градските власти за масовите гробове. Радио "Свободна Европа" първо показа на уебсайта си в понеделник изображенията на масови гробове в района на Мариупол, предоставени от частната компания за спътникови изображения "Планет лабс". 

Твърди се че такива масови гробове има в селата Виноградне и в Манхуш възоснова на изображения на друга спътникова компания - "Максар текнолъджис" (Maxar Technologies).

Според Бойченко около 20 000 жители на Мариупол са загинали от началото на инвазията. По-рано той беше съобщил, че руските сили се опитват да заличат следите на цивилните жертви, като горят телата им подвижни крематориуми и че държат трупове на убити в хладилника на търговски център.