Пилотен проект за дистанционно поставяне на диагноза тръгва в четири софийски училища. На демонстрацията за този вариант на телемедицина присъстваха двама министри от служебното правителство - просветният Сашо Пенов и здравният Асен Меджидиев.

Четирите училища са 55-о, 25-о, Транспортното училище и Втора английска гимназия

Двете болници, които участват от другата страна на проекта, са "Св. Анна" и "Пирогов".

При учителя или училищната медицинска сестра идва дете с оплаквания. Прави се връзка и дежурният лекар от съответното лечебно заведение преценява как трябва да се действа - дали да се изпрати екип, дали детето да се насочи към личен лекар и т. н., обясни действието на системата здравният министър.

Спред него тя би била подходяща във всеки случай - при висока температура, хранително разстройство, коремна болка. В работна среда, където има много ученици, със сигурност тази система е много полезна, за да се действа по-бързо,смята още Меджидиев.

Здравното министерство обмисляло и разширение на възможностите на телемедицината като използва мобилните екипи, създадени за ваксинационни цели, за вземане на кръв и други проби за профилактични изследвания и прегледи.

В стартиращия пилотен проект за дистанционно диагностициране на ученици били обучени и преподавателите им как да действат със системата, която била проста и не изисквала специални умения. Идеята е този вариант да бъде използван в по-отдалечени райони, но изпробването му започна в столицата - населеното място, което е най-добре подсигурено откъм здравни грижи.

2347 училища има в България, не всички са в големи центрове като София, обясни служебният министър на образованието.

Меджидиев не даде облечен в числа отговор на въпроса за какви средства става въпрос. Според него ако се стигне до внедряване на системата, те няма да бъдат огромни.

"Този апарат е по-евттин от един ехограф, каза само той.

За пари щяло да става въпрос, след като мине пилотният проект и му бъде направена оценка.