Викингите дължали своята свирепост и лош нрав на многобройните глисти, обитаващи храносмилателната им система и причиняващи им физически страдания, твърдят датски учени, цитирани от в. "Дейли мирър". Изследването звучи като шега, но датчаните са впрегнали доста усилия за да изследват суровият северен народ от Средните векове.

Според  д-р Мартин Сое от университета в Копенхаген и екипът му, анализи на съдържанието на викингска тоалетна от 1030 година сочат, че войните са страдали от досадни чревни паразити.

"Екскрементите на местните викинги се оказаха пълни с яйца на паразити от семействата Ascari, Trichuri и Faciola, които намират добра среда за развитие в червата на добитъка и на хората. Глистите и тениите причиняват болезнени инфекции. Свинската тения може да достигне 35 сантиметра дължина", e становището на доктора, цитирано от sciencenordic.com.

Твърденията на датските учени обаче са верни само от части. Действително ендопаразитите в храносмилателната система са били доста разпространени, най-вече защото съвременната хигиена и медицина не са били познати. Яйцата на ендопаразитите са изключително устойчиви на различни въздействия и могат да съществуват много дълго време. Екипът на д-р Мартин Сое обаче пропуска факта, че средновековните войни, независимо дали става въпрос за викинги или други, не са били просто усмихнати и любезни. Животът е бил труден и суров за всички, болестите, гладът и войни са допринесли достатъчно за характера на хората по онова време. 

Същевременно, викингите са имали впечатляваща култура за времето си и начина си на живот. Писали са със собствено писмо, и макар от литературата им да е останало малко, то е показателно. Имали са ясно определени закони, които са се спазвали. Думата LAW в английският език всъщност е викингска. Делата са се водили с еквивалент на модерния прокурор и съдия, и жури.

Симптомите на зарязаване с глисти са неприятни, но не включват избухливост и лош нрав. Медиците съветват да внимаваме за намален апетит, изпитва тежест и болки в корема, гадене, повръщане, отпадналост, световъртеж, главоболие, лош сън и умора. Друг сериозен признак е загубата на тегло дори при обилно хранене.