Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова кандидатите за депутати от партията да обясняват на хората как България може да излезе от кризата и да им дадат някаква надежда. Защото те са наясно какво е положението на страната.

Борисов каза това при представянето на Плана за възстановяване и развитие на България в присъствието на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, ръководството на СДС и кандидатите на коалицията за народни представители.

Документът е озаглавен "България след кризите - план за възстановяване" и обхваща всички секторни политики от обществения живот.

"Много хора работиха, Томислав (Дончев - б.р.) е главен редактор. Когато обикаляте градовете и селата, те хората вече видяха цените, чудовищната инфлация. Те искат някаква надежда да им дадете. Трябва да кажем държавата как ще изкара пари, как ще се вдигне БВП. Това не е Библия, не е Коран, но е документ, който казва по какъв начин, в какви срокове ние можем да извадим България от кризата. Това ще им говорите, те всичко друго го знаят", заяви Борисов.

Томислав Дончев изтъкна, че България от две години е в политическа криза.

"Към нея се добавиха тотална атомизация на политическите сили, липса на готовност да работят помежду си, липса на политически диалог. Характерна за неопитността арогантност, скъсване с истината и здравия разум. Функционирането на цели обществени системи беше спряно. Инфлацията е два пъти по-висока от тази в еврозоната, има срив на инвестициите", обясни Дончев.

И допълни, че ГЕРБ носи своята отговорност, заедно с партньоите си от СДС, и предлага своите решения.

"Ако ние сме първи (на изборите - б.р.), ние съзнаваме отговорността си да направим всичко възможно да се състави правителство. В партньорство с политически сили, с които имаме сходство във възгледите. Да изхвърлим от политиката арогантността и аматьорщината, да върнем политическия диалог", каза Дончев.

И допълни, че програмата на ГЕРБ е несравнима с която и да е друга програма по замах.

Енергетика

Темата енергетика бе представена от Делян Добрев. Той посочи че цената на газа и тока е скочила 10 пъти, а на горивата – 2 пъти от последния ден на управлението на ГЕРБ досега. Добрев изтъкна, че ЕК чак сега е заговорила за компенсации за бизнеса от свръхпечалбите на енергийните дружества, докато България, по предложение на ГЕРБ като опозиция, го е направила още преди 3 месеца. Той добави, че този механизъм трябва да се удължи  и през 2023 г.

Добрев заяви, че трябва да се проведе международен търг за дългосрочен договор за доставка на газ, различен от руски. Както и да се увеличи капацитета, който сме резервирали на терминала в Александруполис.

Добрев призна, че горивата са по-скъпи, без за това да има причина, защото пазарните механизми не работят добре и няма достатъчно конкуренция.

Финанси

В областта на публичните финанси  Александър Иванов посочи, че е бил разрушен 25-годишен консенсус за водене на благоразумна фискална политика.

"Влизането в еврозоната остана само намерение на хартия. Държавният дълг беше управляван некомпетентно. Последното правителство прие популистки решения, които не са обезпечени.  Лесният отговор е увеличаване на дълга или вдигане на данъци", коментира Иванов.

Той заяви, че ГЕРБ ще работи за повишаване капацитета на приходните агенции и има резерви в много от разходите.

"За тази година разходите в администрацията се увеличиха с 2 млрд. лв. Държавата трябва да подпомага таргетирано, ясно и прецизно. Не за всеки по малко. Българските общини не трябва да бъдат забравени, трябва да има мерки за финансова диверсификация и автономност. Не по-малко от 110 млрд. евро БВП в края на мандата", каза още Иванов.

Дигитализация

Десислава Трифонова  призова да се удвои броят на компаниите, които си съдействат с научната сфера. И допълни, че от ГЕРБ предлага всеобхватни електронни услуги, принцип на мълчаливо съгласие, едно гише за обслужване.

"Изцяло нова мрежа от индустриални паркове от ново поколение  с 400 млн. публична подкрепа", каза още Трифонова.

В областта на дигитализацията Георг Георгиев заяви, че светът на технологиите трябва да влезе във всяка една сфера, особено активно в публичния сектор.

"Дигиталната трансформация на обществения сектор е една от основните цели на ГЕРБ. ГЕРБ е единствената политическа сила, която реално е направила - имаме над 800 дигитални услуги. Да прехвърлим много повече дигитални услуги и в общините", каза Георгиев. И добави:

IT секторът трябва да се извади пред скоби. Пълна защита от държавата".

Образование

Красимир Вълчев заяви, че образованието ще бъде основен, стратегически, национален приоритет. За него ще се отделят 5% от БВП. Заплатите на учителите ще бъдат 125% от средните за страната, а на университетските преподаватели - 159%.

Външна политика

За външната политика Даниел Митов заяви, че тя е продължение на вътрешната, но "облечена с костюм и вратовръзка". Според него в последните две години е имало "импровизации и авантюризъм".

"Ясна дефиниция на националния интерес. Активен принос в НАТО и ЕС като осъзнат ценностен избор.  Икономическата глобализация не успя да се превърне в носител на индивидуални свободи, а укрепи някои авторитарни режими. Сега берем плодовете", каза Митов.

Като цели той заяви: силен и единен ЕС, обща външна политика, влизане на България в Шенген и еврозоната, подкрепа за Западните Балкани, изпълнение на френското предложение за Република Северна Македония, диалог с Турция и Гърция за контрола върху бежанците.

Отбрана

Христо Гаджев заяви, че членството на България в НАТО е фундамент на българската отбрана. Той се обяви за разширяване на съюзническата инфраструктура, по-интензивна съвместна подготовка и още през следващата година бюджетът за отбрана да стигне 2% от БВП.

Социална политика

В областта на социална политика Деница Сачева заяви повишаване на конкурентноспоспособността на българите. От ГЕРБ предлагат  национален фонд за дигитална информация на пазара на труда и хората да се обучават през целия живот. Както и програма "60/40" за първа работа на млади хора. Сачева каза, че в пенсионната система трябва да се върнат обратно справедливостта и принципът "принос-полза".

"Пенсиите трябва да са такива, каквито един човек си е изработил. Няма да допуснем пенсионният модел да бъде унищожаван, защото ще спре да работи. Да намалим дела на хората в сивия сектор и получаването на заплати в плик", каза още Сачева.

Тя заяви, че в края на управленския мандат минималната заплата ще бъде 600 евро, средната 1400 евро, а средната пенсия - 500 евро.

Здравеопазване

По темата за здравеопазването проф. Костадин Ангелов заяви, че българите трябва да бъдат здрави, а не излекувани. И да си създават навици за здравословен начин на живот и труд.

"Гарантиране на финансова стабилност и обезпеченост за здравните системи. Преодоляване на регионални дисбаланси, създаване на мобилни поликлиники. Тристълбово финансиране за младите лекари, да започнат работа в неатрактивни райони.

Всеки лекар ще получава три средни заплати, сестрата две, санитарят - една”, каза още Костадинов.

Съдебна реформа

Рая Назарян представи мерките в областта на съдебната реформа – усъвършенстване на системата на наказанията и съставите на престъпленията, нов НК, ускоряване на административния процес, принцип на мълчаливо съгласие, нормативна уредба, която да повиши контрола над главния прокурор чрез препоръките на Венецианската комисия.

Вътрешна сигурност

По отношение на вътрешната сигурност Радомир Чолаков изтъкна, че през последните 12 години ГЕРБ методично започна да възстановява реда.  А сега се "увеличава престъпността мигранти нахлуват на талази, контрабандни канали се възстановяват, връща се анархията".

"Нашата държава се превърна в разграден двор. Има страни, които откровено ни се подиграват. Никой няма да бъде незаконно затварян и задържан. Ще възстановим всички закрити полицейски участъци. Няма престъпна група, която да е по-силна от държавата. Границите на България ще бъдат нашите крепостни стени. 15-годишно хлапе да вози мигранти и да прегазва полицаи няма повече да се случва. Каналджиите ще са национално предателство. България – остров на спокойствие и сигурност за своите граждани и за всички българи по света. В България и стените ще помагат", каза още Чолаков.

Транспорт

Росен Желязков  отбеляза, че 10 години България се развиваше в крак с времето, инфраструктура, а за 8 месеца има застой и регрес в областта на транспорта.

"Предложиха ни фантасмагории, остри конфликти. Отрязаха проекти за Северна България, блокираха развитието. Ще довършим всички приоритетни проекти за развитието на Северна България. Ще изградим интермодални терминали, трети мост на Дунав. Ще довършим третата линия на метрото. Ще довършим всичко, което сме започнали", каза Желязков.

Инфраструктурни проекти

В регионалната политика Живко Тодоров се обяви за свързаност, рестарт  на големите инфраструктурни проекти.

"Ще възстановим поддържането на пътната мрежа. Рестарт на програмата за саниране", каза още Тодоров.

Екология

Жечо Станков презентира сектора околна среда  и поиска "интелигентно позеленяване".

"Ако не стартираме програмата за саниране до края на годината, връщаме парите в Брюксел. Слънчеви панели за топла вода на покривите. Покривите са най-голямото богатство на общините - за фотоволтаици. Близо 100 общини ще подменят уличното осветление. Подмяна на печките на дърва с такива на пелети и термопомпи", каза още Станков.

Земеделие

От ГЕРБ посочиха, че в областта на земеделието е разбит фитосанитарният контрол с една пиар акция по границата.

Култура и туризъм

Любен Дилов-син представи програмата в областта на културата и поиска удвояване възнагражденията на работещите в културния сектор. Той се обяви за Български културен институт, който да популяризира българската култура в чужбина. Според Дилов "туризмът беше ударен най-тежко - Киро и Асен, COVID, война, не знам какво още може да им се случи". Той се обяви за запазване на 9% ДДС, край на зеления рекет в туризма, насърчаване на самоуправлението на гилдиите в сектора, улесняване на почасова и регламентирана работа на деца между 16-18 години в туризма, програма "Море без пластмаса".

"Нов бранд - България място за завръщане. Климатичен туризъм. Място, където богатите европейци да изкарат старините си. Трябва да сме пълни идиоти да не се възползваме", каза още Дилов и допълни, че според него ние имаме много предимства пред други страни.

Спорт

В областта на спорта и младежките политики Георги Кръстев обясни, че ГЕРБ ще работи за създаване на любов към спорта и подрастващите и повече самостоятелни млади българи, подсилени със знания, умения и ценности.

Еврофондове

Деница Николова представи сектора за еврофондовете. Тя изтъкна, че  Северна България трябва да доближи по икономически растеж Южна България.

"Ще ускорим изпълнението на националния план за възстановяване и устойчивост. Да договорим наличния ресурс – над 11 млрд. лв. Да удвоим публичните разходи чрез европейските средства", каза още Николова.

Младост, опит, знания

В края Борисов отново взе думата, като първо я даде на лидера на СДС Румен Христов.

"Това е сериозна програма на истинската десница ГЕРБ и СДС. Друга няма. Има ментета. Тя може да бъде изпълнена само ако ГЕРБ-СДС управляваме отново", каза Христов.

Борисов обобщи:

"Постарах се и в листите да демонстрираме сплав от младост, опит, знания. Ние сме отговорни, не сме като ПеПе-тата, да се учим върху гърба на народа. Не трябва да се превръщате в Асен Василев. Всяка дума му е "ние вдигаме" и в понеделник - по половин милиард дълг.

Давате дългове, за да си купите време за посредниците за "Газпром" и "Лукойл". Социална държава се прави с мощна икономика и индустрия. Цялата ни програма е подпомагане. Ние пречупихме през кризите плана за възстановяване, демонстрирахме какви кадри имаме от ГЕРБ".

Киберсигурност

Борисов каза още, че трябва да има държавна агенция за  киберсигурност.

"Докато има война и гинат хора, има агресия. Ние сме длъжни да сме заедно с ЕС и НАТО. Аз знам след това как да нормализирам отношенията. Много сложен свят, в този сложен свят трябва и гъвкавост, и воля, и да те познават. Да знаят, че като поемеш ангажимент, съседите са сигурни в това. Не пропускайте Армения и Азербайджан. Оттам минава диверсификацията. Обидите по време на кампанията режат мостовете за разумно решение. Язовирите са най-добрата зелена батерия. Да не се купуват батерии и да се чудим какво да ги правим. Да ви пожелая леко пътуване по строшените пътища. Продължавайте кампанията с този документ. Хората разбраха какви са тези досега", завърши Борисов.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ