Радва ли се Александър Дугин, известен още като "философа на Путин" на специално внимание от страна на книжарници "Сиела". Този въпрос стана актуален, след публикация във фейсбук на експертката по медийно право Нели Огнянова.

Ето какво написа тя:

"Книжарница Сиела - Ректората е на пътя ми, влизам почти всеки ден.

До днес.

Под табелата “Най-продавани книги” с изумление видях огромен том на Дугин.

Уважаеми книжарници Сиела,

книжарницата не е просто магазин и не е само икономика. Книжарницата е култура, отговорност за духовното здраве на нацията. “Най-продавани книги” не е твърдение за факт, то е насърчение да се присъединя към тези, които купуват изложените  книги. Ако Дугин има най-продавана книга, това е и благодарение на вас.

Не се налага да допринасяте прокремълска пропаганда да влиза в българския дом. Призовавам книжарници Сиела да се откажат от промоцията на книга на “философа на Путин”.

Публикацията на Огнянова предизвика вълна от коментари в социалните мрежи. Споровете варираха от това дали е нормално да се крият обективно доказано най-четените книги заради техния автор и съдържание до обществената роля на книжарниците, които не бива да са само пазарно ориентирани и да промотират пропагандатори на политиката на Кремъл.

"Книгата вече не е изложена като най-продавана", коментира пред Клуб Z Светла Йовова, пиар на книжарници "Сиела".

Тя изтъкна, че от компанията никога не са имали намерение да правят пропаганда на Дугин и всяка книжарница сама решава кои книги да изложи. Йовова обърна внимание, че публикацията във фейсбук на Нели Огнянова също може да се разглежда като реклама на книгата.