Руският президент Владимир Путин по време на среща с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш се е съгласил за участието на ООН и Международния комитет на Червения кръст в евакуацията на цивилни, които се укриват от обстрела на руските войски в металургичния комбинат "Азовстал" в Мариупол, Донецка област, предаде украинският информационен сайт "Гордон".

Той се позова на съобщение на говорител на Гутериш, публикувано на сайта на ООН вчера след срещата.

Според съобщението Путин и Гутериш са говорили за евакуацията на хората лице в лице. По-голямата част от  разговора е била за ситуацията в Мариупол.

„Като цяло президентът на Руската федерация се съгласи с участието на ООН и Международния комитет на Червения кръст в евакуацията на цивилното население от завода "Азовстал". По-нататъшни обсъждания по тези въпроси ще се проведат с участието на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси и руското министерство на отбраната“, се казва в съобщението.

Украйна беше поискала от Гутериш да действа като инициатор и гарант на хуманитарен коридор от "Азовстал" за цивилни. Най-малко 2 000 цивилни остават на територията на завода, каза Андрей Билецки, лидер на Националния корпус и първи командир на полка "Азов".

Утре Гутериш ще се срещне с президента на Украйна Володимир Зеленски в Киев.