Руски съд глоби техногиганта Meta с 4 млн. рубли (около 53 хил. долара) за разпространяване на ЛГБТ пропаганда, съобщи Франс Прес.

Модераторите на Facebook и Instagram отказали да свалят постове, които според регулатора Роскомнадзор представляват пропагандиране на необичайна сексуална ориентация - макар отдавна да е доказано, че хомосексуалното привличане е по рождение.

Китайската видеоплатформа TikTok също е глобена - с 2 млн. рубли - за същото нарушение.

Любопитно е как Facebook и Instagram са направили подобно нарушение, след като вече месец са блокирани на територията на Русия. Това стана след като в началото на войната Зукърбърг реши да позволи постове, които пожелават смърт на руските войници и президента Путин. По-късно Facebook промени, а в крайна сметка се отметна от това разрешение и отново ги забрани, но Роскомнадзор вече бе блокирал сайтовете.

Руското правителство пък обяви Meta за "екстремистка организация" - същата категоризация, която получиха преди години "Ислямска държава". Разбира се, нито това, нито държавното блокиране спира някои руснаци да ползват социалната мрежа през VPN или прокси, достъпни методи за заобикаляне на подобни ограничения.