Австрия няма да плаща за руския газ в рубли, въпреки появилите се медийни съобщения за такова нещо в последния час. Новината първо дойде от агенция РИА Новости и бе споделена от нейния репортер в Кремъл. 

Шокиращото е, че поредната руска пропагандна лъже се "базираше" на измислен цитат от самият Канцлер на Австрия Карл Нехамер. Според измисленият цитат Нехамер заявил, че държавната OMV щяла да открие две сметки в "Газпромбанк" и така да спази процедурата поискана от Путин.

Малко по-късно самият той написа в Туитър:

"Преди да продължи разпространението на фалшивите новини на рускат апропаганда. OMV продължава разбира се да плаща доставките на руски газ в евро. Австрия се придържа пунктоално към санкциите на ЕС срещу Русия", написа той.

Самият факт, че "новината" дойде от Кремълския репортер на "РИА" показва, че вероятно усложливото изпускане на такава информация в момент, в който "Газпром" спира доставките за България и Полша, е пореден опит на пропагандата да раздели Европа. "Оригиналната информация" на "РИА" може да видите в този туит на журналистът от БИЛД Юлиян Рьопке:

Рьопке се извинява за това, че се е поддал на грешната информация и в последващ туит посочва друга жертва на кремълската опорка - руската версия на Би Би Си.

Само преди два часа ЕК обяви, че застава зад България и Полша и работи по координиран отговор. 

Четири европейски компании вече плащат с рубли - нова руска опорка?

"Блумбърг" съобщи, че според източник, приближен до "Газпром", четири европейски компании вече са платили доставките си с рубли.

Общо 10 пък вече били открили сметки в "Газпромбанк", твърди лицето, което е пожелало да запази анонимност.

Дали това е така? Засега няма потвърждение от други източници, а руските определено не са всеизвестни със своята достоверност.