"Газпром" официално започна спирането на подаването на газ към "Булгаргаз". Последното ни плащане към руската държава е отказано и върнато обратно към нас. 

Това заяви преди малко министърът на енергетиката Александър Николов. Причини за паника обаче няма, а доставките до потребителите са гарантирани. 

"Нещата са под контрол, няма риск за никого", обяви Кирил Петков.

И двамата - и Петков, и Николов, бяха категорични, че "Булгаргаз" може да изпълнява заявките си към потребители без проблеми и не се очакват други режими на изпълнение. 

Утре Николов и Асен Василев пък заминават за Брюксел, където ще обсъдят с Комисията и страните членки последващите действия на страната ни и възможностите за закупуване на общи количества природен газ. 

Официалната причина за спирането на синьото гориво е отказът на България да плаща в рубли. Схемата изисква включването на трети субект в плащането, който не е страна по договорите ни. 

"Имаме план - министерство на енергетиката има точни стъпки за изпълнение. Няма да бъдат намалени подаванията на газ, нито пък ограничавани. Имаме план как да продължим доставките от алтернативни източници, той е измислен още преди 30 дни", заяви Кирил Петков. 

Алтернативите са ясни - внос през Гърция на втечнен газ, сделки с Турция и от юни - пълното активиране на интерконекторната връзка, през която получаваме азерски газ.

"Чух, че имало коментари от Борисов днес, но фактите са такива, че след 3 млрд. лева инвестиция (б.р. - за т.нар. "Балкански поток"), имаме диверсификация само в гаража на Севдалина Арнаудова с джип от "Аркад". Но ние работим усилено и тази сутрин се чух с гръцкия премиер (Кириакос - б.р.) Мицотакис, който ме увери, че всичко върви по план с интерконектора", продължи премиерът. 

И накрая - Александър Николов отново обяви, че България засега няма да спира транзита на газ към Сърбия и Унгария, но подчерта, че договорите ни се преглеждат от юристи.