С пароли на служители на МВР са нанесени щети на бюджета за хиляди левове. Става дума за фиктивно платени фишове, съобщи днес пред журналисти Калоян Драганов от националната Пътна полиция.

Така с логините на полицаи са анулирани някои фишове за нарушения, а други са преместени в папка с вече платени глоби. Проверката върви от края на миналата година. Спестени са санкции на нарушители, които е трябвало да бъдат без книжки, обясни днес полицейският шеф.

По думите му, са установени над 20 служители на МВР, които са участвали в схемата. Те са успели да анулират над 700 наказания само за 2021 година.

"Не е изключено проверката да обхване и минали периоди. Тези данни са само за Националната полиция", посочи Драганов, цитиран от БТА.

Новината идва в момент, в който се обсъждат проектопромени в Закона за движение по пътищата: да бъдат увеличени драстично някои глоби, а позволената максимална скорост в страната да падне от 140 на 130 км/ч. 

Също така днес бе съобщено, че са предложени за наказание над десет човека от Пътна полиция, част от тях за уволнение. Това пък обяви Радослав Начев от "Пътна полиция" към СДВР.

Той обясни пред медиите, че те пък променяли регистрациите на превозни средства и така вместо влекач, някои от тях вече били описани като специален автомобил. Установени са близо 200 такива случая, каза Начев и обясни, че по този начин са нанесени щети за застрахователните фирми за над половин милион лева.

Има и случай, при който автобус с над 40 седалки е пререгистриран като превозно средство с девет места. Два дни след установяването му превозното средство е заминало за Молдова.

Други служители възстановявали коли със заличени регистрации, обявени като тотално неизползваеми.

Установени са и няколко автомобила, които не са предназначени за европейския пазар. Нито един от тях не е бил сертифициран за управление у нас. Всички коли са джипове, а за част от тях имало фалшиви италиански талони. Други изобщо нямат никаква история по документи.

Някои от тези служители дори установили контакт с медии, вследствие на което са се появили и конкретни публикации. В друга част от случаите имало платени пари, за да бъдат дискредитирани конкретни полицейски началници, оповестиха още от МВР.

Преди два дни е имало посегателство над дома на началника на отдел "Пътна полиция" към СДВР Тенчо Тенев. В същото време пред институцията имало разлепени листовки.

Тенев обясни, че преди време домакинът на Пътна полиция издавал фалшиви книжки на шофьори срещу 3000 лева.