Републиканци и демократи в САЩ работят заедно за нови, по-строги регулации на социалните мрежи, като дори е възможно да се създаде процес по лицензирането им.

Това стана след поредните скандали за пропуски в сигурността, този път в Twitter. Републиканецът сенатор Линдзи Греъм води инициативата, заедно с Елизабет Уорън от демократите и Джош Хоули от републиканците, което е необичайна двупартийна подкрепа за конкретен проблем в САЩ.

Според Греъм компаниите зад социалните мрежи са станали извънредно мощни в глобален мащаб с малко ограничения какво могат и не могат да правят. А Федералната търговска комисия (FTC) има малко инструменти, с които да овладее дейността им.

"Ако карате автомобил, имате нужда от шофьорска книжка, ако продавате недвижими имоти, имате нужда от лиценз", отбелязва Греъм.

За създаването на глобална платформа обаче няма подобни процедури.

Засега не е ясно какви са конкретните мерки, които сенатори от двете партии искат да предложат, но според тях трябва да са налице ограничения каква реч забраняват, ограничават и изтриват модераторите на платформите. Потребителите трябва да могат да ги обжалват, както и да съдят компаниите при нужда. А те трябва да бъдат държани отговорни и за използването на техните платформи от престъпници и чужди играчи.