Олимпийската шампионка Екатерина Дафовска обяви, че подава оставка като председател на Българската федерация по биатлон (БФБ). Причината - "здравословни проблеми", а съобщението е публикувано на официалния сайт на централата.

В краткото съобщение се посочва още, че на следващото си заседание на 11 май Управителният съвет ще насрочи дата за Общо събрание, което да избере наследник на Дафовска.

Любопитно е, че на 14 април тя беше преизбрана на редовно ОС на централата почти единодушно - само с един глас "въздържал се" в присъствието на 12 от 16 регистрирани клуба. 

По-рано тази година Дафовска влезе в конфликт с министъра на спорта Радостин Василев. В началото на април той поиска БФБ да възстанови 98 129 лв. на Министерството на младежта и спорта.

Средствата били отпуснати по договор № 36-00-3/24.01.2022 (последното е датата - 24 януари 2022 г., бел. ред.) за участие в състезания от международния календар.

Преди това Дафовска заяви, че федерацията не е получила нито лев, а годината вече е започнала, пари няма, в същото време текат състезания. Не били получавани заплати.

Същевременно в министерството работеха по нова наредба, за да променят предишната от времето на Красен Кралев. Някои федерации, сред които и тази в зимния спорт, прибегнаха до заеми. Дафовска и Василев размениха остри реплики, имаше обвинения и компромати.

А според някои медии и... уволнена чистачка от ММС, заподозряна като "агент" на Дафовска. Намеси се и опозиция на шампионката от Нагано - в лицето на Мария Манолова и Красимир Анев, които искат да я бутнат от поста и настояват за ревизия.