Стилияна Николова донесе първи медал за България от започналото вчера Световно първенство по художествена гимнастика в София. 17-годишната дебютантка на такова състезание спечели сребърно отличие на финала на обръч.

Николова изигра страхотно съчетанието си и получи оценка от 33,400 точки.

"Определено беше тежък ден, но ние сме подготвени за това Световно първенство. Разбира се, че се радвам за този медал. Да, обръчът се получи по-добре на квалификациите, отколкото на финала. Обаче имам и събота, дай Боже", каза Николова по повод многобоя.

Това е първи медал за България на обръч от 21 години насам. Последното отличие на уреда бе на Симона Пейчева от шампионата в Мадрид през 2001 г.

Световна шампионка на обръч стана София Рафаели от Италия с 34,850 точки, а трета се нареди Дария Варфоломеев (Германия) с 32,150 т.

Стилияна Николова получи първа оценка на обръч в квалификации - 34,150 точки, но на финала получи малко по-ниска. Единствената българка в състезанието допусна неточности на топка (30,300 т.) - 11-а. Така тя остана извън финала на този уред.

Стилияна е трета във временното класиране на квалификациите за многобоя със сбор от 64.450 точки (34,150 на обръч и 30,300 на топка).

На топка световната титла спечели отново София Рафаели, която изпълни отлично съчетанието си и беше оценена с 34,900 точки.

В четвъртък Световното първенство продължава от 9:30 часа с квалификациите на бухалки и на лента при жените. Стилияна Николова ще играе в група Д, която започва в 14:45 часа.

Президентът на Международната федерация по гимнастика (ФИГ) Моринари Ватанабе откри първенството, а преди това се срещна с президентката на БФХГ Илиана Раева.

Втората българка Боряна Калейн пропуска Световното първенство заради вирусно заболяване, стана ясно по-рано днес. Тя е в болница с висока температура - 39,4.

"Имам изключително неприятното задължение да ви съобщя, че една от най-големите фаворитки за спечелване на световната титла Боряна Калейн няма да вземе участие. Тя е в болница с много висока температура. Безкрайно съжалявам, по всяка вероятност има някаква вирусна инфекция, все още не знаем подробности.

Доктор Добрев на нашия отбор и доктор Сиракова, която отговаря за Световното първенство от ФИГ, са категорични, че Боряна не може да вземе участие при такава висока температура", заяви Илиана Раева.

"Единственото, което мога да кажа е, че безкрайно много съжалявам, защото и личната й треньорка Марияна Памукова, и Бранимира Маркова и аз, която бях последните десет дни с нея, сме на мнение, че тя беше в една блестяща форма. Вчера направи две прекрасни тренировки. Преди първата тренировка е почувствала леко неразположение и гадене, по всяка вероятност от вирус, но с такава висока температура докторите смятат, а и аз самата, че няма нито Световно първенство, нито спорт, който да е по-важен от здравето на един състезател", допълни Раева.