Българската делегация, която отпътува снощи за Украйна, където премиерът Кирил Петков ще се срещне днес с украинския президент Володимир Зеленски, вече е в Киев, съобщават пратениците на бТВ.

Малко по-рано от Министерския съвет разпространиха кадри от отпътуването, в т.ч. с влак от Полша.

В Украйна делегацията бе посрещната от Олга Стефанишина, заместник министър-предсeдател.

Делегацията, състояща се от премиера, министъра на отбраната Драгомир Заков и депутати от "Продължаваме Промяната", "Демократична България" и "Има такъв народ" (БСП отказа да изпрати представител) тръгна вчера със самолет от София.

Точният маршрут се пази в тайна от съображения за сигурност, но се очаква делегацията да посети Буча, Ирпин и Бородянка.

В Киев Кирил Петков ще разговаря и с украинския си колега - Денис Шмигал.

Като основна цел на визитата бе съобщено договарянето на хуманитарна помощ, но не само - да се запознаели българските власти със ситуацията на място преди да вземе решение да изпрати ли и военна помощ. Социалистическата партия на Корнелия Нинова обаче категорично отказва и плаши, че ще напусне правителството, ако изпратим и един патрон. Коалиционният съвет така и не излезе с решение на последната си среща. Решението за военната помощ буксува и в парламента.