Германия да даде спешно танкове на Украйна и така да затвърди лидерската си роля в Европа. За това настоя председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук при пристигането си на визита в Берлин днес.

„Една страна като Германия не може да чака да види какво ще направят другите, за да вземе решение“, критикува Стефйнчук поведението на германското правителство. Украйна и иска танкове „Леопард“ 2, за да може да продължи изтласкването на руската армия от своята територия. Те са смятани за най-добрите в света.

Досега нито една натовска държава не е доставила танкове западно производство на Украйна.

„Украинската армия осбоводи територия от 6000 квадратни километра. Виждаме, че нашият успех вдъхновява света и много държави отново поставиха помощта си за Украйна сред приоритетите си. Колкото по-бързо получим оръжия, толкова по-бързо ще победим“, заяви Стефанчук.

В Германия той ще участва в срещата на парламентаристите от страните от Г7. Ще се срещне обаче и с представители на правителството като министърът на финансите Кристиян Линднер.

„Питам се какво е нужно още, за да получим помощ? Точно заради приближаващата зима трябва да се вземат бързи решения“, заяви още той.

По време на дебати за доставки на оръжие директно на Украйна канцлерът Шолц се противопостави на това искане. „Германия вече подкрепя Украйна финансово, хуманитарно, но и с оръжия. Видимо е, че тя  е в състояние и сега да защитава страната си“, заяви Шолц.