Общ гроб е открит в град Изюм, който украинските сили неотдавна си върнаха от руските военни, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Новината съобщи украинският президент Володимир Зеленски.

"Искаме светът да узнае какво е предизвикала руската окупация", заяви той, без да навлиза в подробности за броя на хората, погребани в общия гроб, нито за причините за смъртта им.

Зеленски заяви, че е започнало разследване и повече информация ще има по-късно през деня.

Същевременно Сергий Ботвинов, представител на полицията в Харковска област, където се намира Изюм, заяви пред "Скай нюз", че в града е открито място с около 440 могили. Някои от покойниците в тях са били застреляни, а други са станали жертва на бомбардировки, добави той.

Зеленски сравни Изюм с украинските градове Буча и Мариупол, превърнали се в символ на жестокостите на руската инвазия в Украйна.

"Русия оставя навсякъде след себе си смърт. Тя трябва да отговаря за това. Светът трябва наистина да държи Русия отговорна за тази война", увери Зеленски в традиционното си среднощно обръщение към украинците.

Журналисти на Асошиейтед прес са посетили масовия гроб. Насред дървета е имало стотици гробове с обикновени дървени кръстове, повечето от които обозначени само с номера. Най-големият гроб е имал надраскан знак, посочващ че на мястото са заровени телата на 17 украински военни.

Украински следователи изследват района с детектори за метали за евентуални скрити експлозиви.