Талисманът на медията Клуб Z - зебрата, вече съществува съвсем реална и под формата на новородено бебе в Зоологическата градина в София. Новината, че бебе от раираната животинка се е родило за първи път от 30 години насам, съобщи директорът на зоопарка Добромир Бориславов.

Пред Нова тв той припомни, че през 2020 г. са се сдобили със стадо (три женски и една мъжка зебра) от вида равнинни зебри, подвид "чапман" от зоопарка в Берлин. Две години след това вече имаме поколение: гледачите ѝ казват Мики, въпреки че тя е момче. Това е изключителна ценност за нас, похвали се Бориславов и изрази надежда и посетителите скоро да могат да я видят.

Този вид зебри е характерен за африканските савани на юг от Сахара. Те са със статут на почти застрашен вид, има популация, но тя е намаляваща. Затова е и толкова важно отглеждането им в нашия зоопарк. Те обичат пясъка, както и да бъдат под дървета. При нас имат подходящи условия за живот и сигурно точно затова направиха поколение, посочи Бориславов. Равнинните зебри имат уникални окраски и са известни със своя необуздан нрав, разказа директорът на зоопарка.

Природата ги е направила, така че да оцеляват в саваната, трябва да умеят да се пазят. Имат генетична даденост и поради тази причина не подлежат на опитомяване.

Гледачите влизат и почистват при тях, зебрите свикват с присъствието им, но много рядко се стига до физически контакт. Те са изключително внимателни и предпазливи. Винаги са готови да избягат. Никога не допускат някого близо до себе си и много рядко хората са имали близост със зебри, обяснява още директорът.

Те са диви и много опасни - за да могат да се пазят от хищници,  могат много силно да ритат. Тяхната красота е възхитителна. Част са от прекрасния свят на дивата савана. В зоопарка в София сме успели да пренесем частица от тази красота, отбеляза той.

Директорът на общинското предприятие се похвали, че зоопаркът в София има ръст с 15 процента на посетителите за юни, юли, август.

Условията и средата в зоологическата градина се подобряват и ние винаги се опитваме да показваме нови животни, което изобщо не е лесно. Това за нас значи, че трябва всяка година да осигурим нови, подходящи условия за тези видове, което не е никак лесно, защото са видове с международна значимост и изискванията за тяхното отглеждане са много високи.

Те не се купуват, а се предоставят от Международната асоциация на зоопарковете, казва още Бориславов.