САЩ обвиха отпускане на нова военна помощ за Украйна в размер на 600 милиона долара, за да помогнат на украинските военни в борбата им с руските сили, предадоха световните агенции, като се позоваха на изявление на Белия дом. Помощта се изразява в оборудване и услуги, но също и в обучение.

От своя страна Пентагонът поясни, че новата помощ ще включва по-специално ракети за системите HIMARS, които вече са доставени на Киев, както и снаряди, съвместими с други системи, с които разполагат украинските сили. Вашингтон изпраща и противоартилерийски радари, блиндирана техника, противодронни системи, оборудване за разминиране, калибрирано оборудване, което да отговори на потребностите на украинските сили, поясни дипломат номер едно на САЩ Антъни Блинкън.

Новата помощ не включва ракети, способни да поразяват цели на 300 километра разстояние, за които настоява Киев.

От началото на руската инвазия в Украйна САЩ са предоставили на Киев военна помощ в размер на над 15 милиарда долара, припомня Франс прес. Съобщението за новата помощ идва в момент, в който украинската армия от началото на месеца води голяма контраофанзива срещу руските сили.

Същевременно САЩ наложиха нови санкции срещу 22 руски физически лица заради тяхната подкрепа за войната в Украйна. Сред санкционираните са Мария Алексеевна Лвова-Белова, за която се твърди, че е оглавила усилията на Москва за депортиране на украински деца в Русия. Нови санкции бяха наложени и на чеченския лидер Рамзан Кадиров заради това, че мобилизира чеченци да се бият срещу украинските сили. Седем членове на семейството му също са санкционирани. Санкционирани са и четирима руски представители, свързани с руските финансови среди, които са оказали директна и индиректна подкрепа на руските усилия за заобикаляне на финансовите санкции.

В допълнение министерството на финансите на САЩ заяви, че ще забрани на американци да предоставят квантови компютърни услуги на който и да  е в Русия от 15 октомври.

"Ню Йорк таймс" цитира днес думите на папа Франциск, че "е приемливо страните да осигуряват оръжие на Украйна, за да може тя да се защити".

"Това е политическо решение, което може да бъде морално, морално приемливо, ако се прави в условията на морал... Самозащитата е не само законна, но и израз на любов към родината", каза папата. "Някой, който не се защитава, който не защитава нещо, не го обича. Тези, които защитават (нещо), го обичат."

Що се отнася до военната помощ за Украйна от Германия, критикуваната многократно от Киев, че му е доставила твърде ограничени количества оръжие, от изявление на германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт става ясно, че Берлин ще изпрати на Украйна допълнителни бронирани машини и ракетни системи, но няма да предостави бойните танкове, за които Киев отдавна настоява. Ламбрехт каза още вчера, че произведени в бившия Съветски съюз бойни машини на пехотата БМП-1 също "много бързо" ще се отправят към Украйна от Гърция.

Белгийското правителство ще одобри днес изпращането на допълнителна военна помощ от 12 милиона евро за Украйна, съобщиха местни медии. Отбелязва се, че Белгия досега е осигурила за украинската отбрана срещу руското нашествие подкрепа за 45 милиона евро.

Министърът на отбраната Людивин Дедондер уточнява, че ще бъдат осигурени автоматични пушки, каски, средства за нощно виждане. Предвижда се да бъдат изпратени санитарни автомобили и линейки.

Белгия ще участва в бъдещата обучителна военна мисия на ЕС в Украйна, готова е да се включи в разчистването на мини, подготвя украински снайперисти и очаква да приеме 45 пострадали в боя украински войници. В средата на следващата година се предвижда изпращането на втори белгийски контингент в международните сили на НАТО в Румъния за укрепване на източния фланг на алианса.

Предвижда се в Естония да бъдат изпратени шест белгийски изтребителя Ф-16. Миночистачът "Нарцис" се очаква да бъде насочен с решение на белгийското правителство към водите на Средиземно море.

БТА