Председателят на Народното събрание Никола Минчев свиква извънредно заседание на парламента на 4 май (сряда) от 15.30 часа, съобщиха от пресцентъра на НС. На практика Минчев игнорира искането на ГЕРБ за извънредно заседание утре, но го удовлетворява за 4 май, когато е първото редовно заседание на парламента след великденската ваканция. На редовното заседание се очаква най-сетне законодателният орган да вземе решение за изпращането на военна помощ за Украйна.

Искане

В дневния ред на извънредното заседание, поискано от ГЕРБ, е включено изслушване на министър-председателя Кирил Петков и министъра на енергетиката Александър Николов, изпълнителните директори на БЕХ ЕАД, Булгаргаз, Булгартрансгаз, председателя на КЕВР и ръководителите на ДАНС и ДАР. Изслушванията са във връзка с предоставената на 26 април официална информация от Министерството на енергетиката за спиране на доставките на природен газ от страна на "Газпром експорт" към България.

Първа точка най-вероятно ще протече при затворени врати, защото ще се дискутират договори, които са търговска тайна.

Втора точка в програмата е проект на решение за предоставяне на военна и техническа помощ на Украйна. По тази тема има проекти на решения от три парламентарни групи - "Продължаваме промяната", ГЕРБ и "Демократична България", но в проекта на ГЕРБ е посочено разглеждането само на нейното проекторешение. Нейното, както и на ДБ предвижда Министерският съвет да бъдезадължен да изпрати военна помощ, а това на ПП говори за техническа помощ, както и за хуманитарна и финансова.

Очакване

От "Демократична България" вече заявиха, че ще се възпозлват от правото си да внесат точка в дневния ред без гласуване, когато е първото заседание на месеца - тоест на редовното заседание. И заявиха, че ще внесат точно решението за военна помощ на Украйна. Очаква се това решение да бъде гласувано и прието още на редовното заседание - с подкрепата на ПП, ИТН, ГЕРБ и ДПС.

Дори и да се разглежда проектът на ПП, то има консенсус техническата помощ да стане "военно-техническа" с редакционна поправка.

Насрочването на това заседание идва на фона на визитата на премиера Кирил Петков в Украйна, където той се срещна с украинския президент Володимир Зеленски.