Икономиката на Китай демонстрира учудваща устойчивост през август, информира Ройтерс, пише БТА. 

По-бързо от очакваното нарастване на промишленото производство и на продажбите на дребно подкрепят крехкото икономическо възстановяване, но задълбочаващият се срив на пазара на недвижими имоти хвърля сянка върху перспективите за икономическото развитие на Китай. 

Добрите данни показват, че втората по големина икономика в света набира известна скорост и перспективите за нейното възстановяване до края на годината леко се подобряват, след като тя беше на ръба на икономическия спад през второто тримесечие на годината, отбелязва Ройтерс

През миналия месец китайското промишлено производство се увеличава с 4,2 на сто на годишна основа, което е най-бързият му темп на растеж от март, според Националното статистическо бюро (NBS) на Китай. Тези данни са по-добри от прогнозата за увеличение с 3,8 на сто, направена от анализатори, анкетирани от Ройтерс, както и от 3,8-те процента, с които промишленото производство нарасна през юли. 

Продажбите на дребно през август в Китай се увеличават с 5,4 процента на годишна основа, което е най-бързото им увеличение през последните 6 месеца. Тези данни също са по-добри от прогнозните, които бяха за ръст от 3,5 на сто, както и от резултатите за юли, когато бе отчетено нарастване с 2,7 процента. 

Увеличаването на промишленото производство и на продажбите на дребно в Китай се дължат главно на автомобилната индустрия, пише Ройтерс.

Производството на електрически превозни средства нараства със 117 процента, подпомогнато от субсидиите, които китайското правителство отпуска за закупуването на автомобили, по-малко замърсяващи околната среда.

Преработката на суров петрол в Китай обаче достига до най-ниското си равнище през последните 2 години поради остарялата производствена база в някои държавни и частни петролни рафинерии. Ежедневният добив на въглища също спада до най-ниското си равнище от 3 месеца.

В противовес с оптимистичните данни за развитието на икономиката, пазарът на недвижими имоти в Китай продължава да се свива и през август. Цените на жилищата, инвестициите в имоти и продажбите им генерират все по-големи загуби. По изчисления на агенция Ройтерс, която се позовава на официални данни, инвестициите в недвижими имоти в Китай спадат с 13,8 процента през миналия месец - най-бързият им срив от декември 2021 г.

След спад от 0,9 на сто през юли, през миналия месец цените на новите жилища намаляват с 1,3 процента на годишна основа, което е най-сериозният им спад от август 2015 г.

На фона на слабо потребителско и бизнес доверие, фирмите в Китай са предпазливи в своите планове за разширяване на дейността си и за наемане на още служители, пише Ройтерс. Данни, базирани на национално проучване, показват, че безработицата в Китай леко е намаляла през август до 5,3 процента, при 5,4 на сто през юли. Младежката безработица остава висока - 18,7 процента, след като достигна до рекордно равнище от 19,9 на сто през юли.