„Имам още много в себе си. Не искам да бързам да взимам решения, за които после да съжалявам”, заяви Григор Димитров в интервю за Нова телевизия преди завръщането си в България за турнира “София оупън”, в който не е участвал от 2017 г.

Думите за решенията бяха по повод на смяната на треньора Данте Ботини - оповестена от аржентинеца преди броени дни. Димитров обясни, че е потърсил промяна, тъй като не е успял да постигне постоянство - не само с Ботини, а и с неговите предшественици.

Ставало въпрос за правилен начин на подготовка и настройка, обясни той, не толкова с това някой да го научи да играе тенис по-добре.

“Не искам да си губя времето с нещо, които знам, че няма да ми донесат нищо добро”, рече той и припомни, че за година и половина преди това е бил без постоянен треньор, но е достигнал до полуфинал на US Open.

“Беше време”, заключи той по повод раздялата с Ботини. Той не мисли, че т.нар. супертреньор (голямо име, бел. ред.) ще е решение. Иска да си даде време, за да премисли кое е най-доброто за него, следващата стъпка по отношение на целия процес и разчита на това, че отговорът ще дойде.

Въпросът за него е да намери специалист, който ще успее да извлече последните проценти, които Григор знае, че има - за голям успех, но по някаква причина не успява да извади. “Тънките моменти”, както се изрази той.

„В края на деня не всичко е тенис. Винаги съм искал да бъда по-добър във всяка сфера. Изисквам малко повече не само от себе си, но и от хората около мен. За да продължаваш напред, трябва да направиш тези допълнителни крачки.”

И разказа за разговор по време на обяд с Рафаел Надал наскоро в Ню Йорк. Станало дума за тези неща, така попипал Матадора кое го кара да продължава напред.

Рекордьорът по титли от Големия шлем отговорил, че винаги иска да подобри себе си и играта си. Работел върху слабости, пропуски - така и постигал прогрес. Дал на Григор конкретни примери със себе си от дадени мачове.

По думите на Григор Димитров е много важно човек да запази детето в себе си.

„Ако взимаме всичко толкова несериозно - и загубите, и победите, няма да намерим правилната посока. Много пъти не съм споделял някои от нещата, през които минавам.”

С последното той изрази и леко огорчение, че невинаги е разбиран, особено в България. Самият той рядко е споделял през какво минава. Изрази учудване, че хората невинаги си дават сметка, че другите може да изпитват трудности, за които никой не знае, а самите те не разкриват.