В руския Красноярски край депутатите решиха да попълнят собствения си фонд от селскостопански продукти чрез незаконни доставки от временно окупираната част на украинската Херсонска област, съобщава сайтът Гордон.

Действията им навяват спомени за Гладомора - най-тежката национална катастрофа в историята на Украйна, предизвикана от Йосиф Сталин през 1932-1933 г. Заради непопулярните мерки на колективизацията, реколтата в СССР драстично намалява, но въпреки това квотите за доставки на зърно и продукти от Украйна се увеличават непосилно. Въвежда се и закон, наказващ със смърт дори дребните кражби на храна. В резултат от глад или убийства загиват по различни оценки между 1,5 млн. и 10 млн. души, като над 80 на сто от жертвите са етнически украинци. 

Съобщение за изземването от Херсонска област се е появило на уебсайта на законодателното събрание на Красноярския край. Сега тази публикация вече я няма, но тя е останала в архива.

В доклада се казва, че в Красноярския край само на едно място произвеждат краставици, а недостигът на други зеленчуци и зърнени храни в резултат на западните санкции "се усеща остро не само в Красноярския край, но и на федерално ниво".

В тази връзка властите на Красноярския край решават, че "отчуждаването на излишъка от миналогодишните и настоящите реколти на фермерите в Херсонска област ще се превърне в един от инструментите за подпомагане на малкия бизнес, потребителските кооперации".

Ръководителят на руския комитет по селскостопанска политика Владислав Зирянов каза, че подобен "опит" може да бъде възприет и в други региони на Русия, а продуктите могат да бъдат конфискувани в други окупирани региони на Украйна, посочва Гордон.