Русия обстрелва Киев в деня на визитите на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и делегацията от България, предвождана от българския премиер Кирил Петков.

Според съветника на министъра на вътрешните работи на Украйна Антон Герашченко при атаката са били ранени шестима души, които са хоспитализирани. Той смята, че ракетите са били изстреляни от Крим.

Попаденията са в жилищни райони, както може да се види на видеата по-долу:

Стълбове от дим се издигнаха над Киев още след първите попадения:

Нападението бе оповестено в „Телеграм“ първо от кмета на украинската столица Виталий Кличко.

„Две попадения в Шевченковски район (столичен квартал, близо до центъра на града - бел.ред.). Всички служби са на място. Информацията за пострадалите се уточнява“, написа той по-рано тази вечер.

Украинският външнен министър Дмитро Кулеба осъди нападението в туитър.

"Русия удари Киев с крилати ракети точно когато генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и българският премиер Кирил Петков посещават столицата ни. Чрез този гнусен акт на варварство Русия демонстрира за пореден път отношението си към Украйна, Европа и света".

Генералният секретар на ООН все още е бил в столицата, когато ракетите са паднали. Малко по-рано той проведе среща с украинския президент Володимир Зеленски. 

По план българската делегация е напуснала града непосредствено след срещата на Петков с украинския държавен глава. По информация на Клуб Z делегацията е била на жп гарата, когато на около километър от нея се е чула експлозия. Утре премиерът е на посещение в Румъния. 

Прессекретарят на Държавната служба за извънредни ситуации в Киев Светлана Водолага потвърди, че има ранени, а попаденията са били на първите етажи на жилищни сгради.

Жилищна сграда в Киев, ударена от руска ракета. Снимка Въоръжени сили на Украйна

По-късно шефът на военната администрация на Киевска област Олександър Павлюк съобщи, че други три руски ракети са ударили цел в град Фастив, който се намира на 100 километра от столицата, предаде "Кийв Индепендънт". Няма информация за пострадали при второто нападение.