Секс животът на скорпионите, сърфирането на патета по вълните, синхронизираният сърдечен ритъм и гумен лос в естествени размери - това са все неща, които на пръв поглед може да нямат много общо, но които са в основата на победата на тазгодишните лауреати на Антинобеловите награди - отличията за комични постижения в науката, връчвани за 32-ри път в САЩ, предаде Асошиейтед прес, на която се позовава БТА.

Антинобеловите награди се присъждат обикновено преди самите Нобелови награди, които пък по традиция се обявяват в първата седмица на октомври. Антинобелите се разпределят в общо 10 категории и по традиция церемонията е предварително записана в Харвардския университет. Във връчването на наградите участват и истински Нобелови лауреати. А антинобеловите лауреати получават и 10 трилиона зимбабвийски долара, които нямат никаква стойност.

В категорията за физика победи преподавателят по биология от университета Уест Честър в Пенсилвания Франк Фиш заедно с изследователи от университета в Страчклайд в Глазгоу, в Шотландия, открили защо патетата следват обикновено майка си в индианска нишка. Те са констатирали, че всъщност патета сърфирали по вълните, породени от преминаването на майка си и пестели енергия по този начин. 

В категорията за кардиология победи изследване, показало, че по време на срещи "на сляпо", сърцата на хората, които се оказвали привлечени един от друг, започвали да бият в синхрон. Констатацията е на изследователката Елиска Прочазкова от университета в Лейден в Нидерландия. Експериментът със срещите с непознати е показал, че само за две секунди участниците в тях са получавали много комплексна идея за човека, седящ срещу тях, и са били в състояние много бързо да решат дали искат да се срещат с него или не.

Солимари Гарсия-Ернандес и Глауко Мачадо от университета в Сао Пауло в Бразилия спечелиха пък Антинобеловата награда по биология за изследване, което показало, че запекът вреди на сексуалния живот на скорпионите. Скорпионите "откачат " част от тялото си, за да избягат от хищник, който им е хвърлил око, но при това те губят освен опашката и последния дял от храносмилателния си тракт, което води до запек и в крайна сметка до смърт при тях. А преди да настъпи смъртта, се стигало до дълготрайно намаляване на двигателните способности, което възпрепятствало скорпионите при търсене на сексуален партньор, констатирали експертите.

Магнус Герс спечели наградата в категорията за безопасно инженерство заради това, че е направил гумен лос в цял размер за използване при тестове за катастрофи. Герс е завършил Кралския технологичен институт в Стокхолм. В Швеция често пъти има сблъсъци между лосове и коли и това води до травми и смърт както при хората, така и при животните. По време на тестовете на колите производителите обаче рядко правят експерименти с манекени на животни и създадения от Герс гумен лос в истински размери ще помогне да се проучи една област, която заслужава повече внимание, а именно как да се предотвратят фаталните последствия от сблъсъци на коли с лосове.

Антинобеловата награда за литература пък бе споделена от Ерик Мартинес, Франсис Молика и Едуард Гибсън от Масачузетския технологичен институт за това, че са анализирали какво прави езика на юридическите документи ненужно труден за разбиране.