Ракети удариха централната административна сграда на Херсон днес. Това съобщава заместник-управляващият окупационните сили Кирил Стремоусов.

Атаката е станала, докато в сградата са заседавали новите власти от градските и областните центрове. Има пострадали. Ранена е началничката на отдела по заетост. Според други съобщения тя е починала по-късно от раните си.

Назначеният от Русия министър на здравеопазването Вадим Илимев съобщава, че на място са пристигнали десетки линейки, а центърът на града е отцепен.

Окупационните сили обвиниха за атаката украинската армия. Командването на украинската армия засега не е потвърдило.

По-рано днес руските сили нанесоха удари по административни сгради на украински градове – Харков и Николаев.

В същото време при експлозия в окупирания от Русия Луганск беше убит главният прокурор на самообявилата се с помоща на Русия сепаратистка Луганска народна репулика в Източна Украйна Сергей Горенко, предаде украинският информационен сайт НВ.

Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски коментира в Туитър, че убийството най-вероятно е резултат на вътрешни борби в сепаратисткия анклав или опит да бъдат прикрите следи на военни престъпления в лицето на продължаващото контранастъпление на украинските въооръжени сили. 

"Елиминирането на т.нар. "главен прокурор на ЛНВ" и на неговия заместник трябва да бъде смятано за вътрешни междуособици между местни организирани престъпни групи, които не са успели да поделят ограбената собственост преди мащабно бягство. Или за разчистване на свидетели от страна на РФ (Руската федерация - б.р.). Разследването ще покаже...", написа Подоляк в социалната мрежа.

Отделно, в окупирания от Русия Бердянск, пристанище на Азовско море в Запорожка област, са били убити зам.-началникът на назначената от Русия местна администрация Олег Бойко и съпругата му Людмила, която е ръководела подготовката за местен референдум за присъединяване към Русия, съобщава НВ, позовавайки се на публикация в Телеграм на Сергей Братчук, говорител на Одеската областна военна администрация. 

В социалните мрежи плъзна и видео за монтирана в кола бомба, която е ликвидирала Иван Сушко, лидер в Михайловска община на Запорожка област. 

"Украинските партизани продължават ликвидацията прокремълските колаборационисти, доброволно съгласили се да работят за руските окупатори", коментира НВ..