Германските въоръжени сили трябва да станат "най-добре оборудваната" армия в Европа. Това заяви днес германският канцлер Олаф Шолц на двудневна конференция на германските въоръжени сили, която се провежда под надслова "Бундесверът в нова ера – Правене на критична равносметка по време на война в Европа".

"Германия е най-гъсто населената държава в ЕС, най-голямата икономика и е готова да поеме водеща роля, да поеме отговорност за сигурността на нашия континент", каза още германският канцлер. "Тази цел не трябва да се разглежда като заплаха от нашите европейски приятели и партньори, напротив, това е уверение", подчерта той.

Атаката на Русия срещу Украйна е повратна точка в историята и предизвика промяна на парадигмата в областта на сигурността и предизвика Германия да засили армията си, заяви още той.

Германското правителство вече реши да увеличи значително разходите за отбрана и одобри специален фонд от 100 милиарда евро за модернизация на въоръжените сили на страната.

Според плана на правителството най-голямата част от фонда ще отиде във военновъздушните сили и ще се използва за нови инвестиции и покупки, включително произведени в САЩ  изтребители F-35, транспортни хеликоптери "Чинук" и израелски дронове "Херон".

Олаф Шолц заяви, че руският президент Владимир Путин се опитва да прекрои границите с цел да превърне Русия отново в "имперска сила" в Европа.

"НАТО остава отговорен за колективната отбрана на целия Алианс с фокус върху Европа. Надеждното сдържане остава основният елемент", подчерта канцлерът. "Ние, европейците, обаче трябва да поемем значително повече отговорност в рамките на НАТО".