Необходима е „много трезва преценка за опустошителния потенциал на войната“, каза днес президентът Румен Радев. Той направи кратко изявление пред български журналисти, след като участва в демонстрационен полет на изтребител Eurofighter EF-20 Typhoon II на испанските военновъздушни сили през втория ден от своето посещение в Испания по покана на крал Фелипе Шести. 

Държавният глава отбеляза, че "в Европа мисията на професионалните военни днес е да не допускат войната да се разраства". За това са необходими професионализъм в областта на сигурността и "много трезва преценка за опустошителния потенциал на войната, с която политици и демагози не разполагат или пренебрегват в името на партийни или користни интереси. Много от тях никога не са рискували живота си, но с охота излагат" на риск чужд живот, подчерта президентът Румен Радев.

Той не отговори на журналистически въпрос дали това е послание към изпълнителната власт в България.

Румен Радев е първият президент, който участва в полет с този най-модерен самолет на въоръжение в испанските ВВС. Няма и данни да има други президенти, пилоти на бойни самолети.

Eurofighter EF-20 Typhoon II е многоцелеви изтребител, съвместна разработка на компании от няколко европейски страни. Испанските ВВС разполагат с над 60 такива самолета.

Демонстрационният полет на президента бе с най-модерната версия на Eurofighter – Bravo. Специално за полета дойдоха две двойки такива изтребители от военновъздушната база в Албасете, на повече от 250 километра югоизточно от Мадрид.

След полета Румен Радев награди с "Почетен знак на Президента на Република България" 14-о крило от испанските военновъздушни сили - целия екип от пилоти, механици и други, който тази година два месеца е бил в България като част от аеротактическия отряд "Стрела", охраняващ българското въздушно пространство. От името на 14-о крило наградата получи подполковник Хесус Саласар, командир на отряд "Стрела".

На церемонията по награждаването присъства и испанската министърка на отбраната Маргарита Роблес, която подчерта важното значение на съюзническата солидарност в рамките на НАТО.

Румен Радев благодари на испанските авиатори за мисията им по охрана на въздушното пространство на България и югоизточния фланг на НАТО.

Президентът ще посети и Оперативния център на Южното командване на НАТО. Там ще има кратко представяне от генерал-лейтенант Фернандо де ла Крус Карабака. 

Последен етап от визитата е централата на футболния клуб "Реал" (Мадрид) на стадион "Сантяго Бернабеу" в испанската столица. Румен Радев ще има среща с Флорентино Перес, президента на клуба с най-много титли в историята на Шампионската лига.

След това държавният глава и оглавяваната от него делегация, в чийто състав са първата дама Десислава Радева и министърът на външните работи Теодора Генчовска, ще отпътуват за България.