Половината от предизборната кампания отмина, а някои политици най-сетне се сетиха да спрат замерянето с кал и представят програмите си. В новия 96-ти епизод на Z-Каст гост е политолога Дария-Лора Дачева.

"В някакъв момент те просто се сетиха, че са в кампания, и че не може единственото нещо, на което се гради кампанията им, да е нападки към опонентите. Това е изключително вредно, защото хората все повече се отвращават от политиката", отбеляза тя.

Справят ли се новите партии в кампанията, особено на фона на стегнатите предизборни щабове на "статуквото"? 

"Те много бързо изгряват и много бързо залязват. В крайна сметка тези хора не са държавници, не са политици по своето същество. Те са шоумени, те са бизнесмени. Липсват им достатъчно добри съветници, които да им показват как да се държат като политици", смята Дачева. "Липсва не само в кампанията, а и в политическия живот това, което правеха политици като Петър Стоянов - да си политик и все пак да си човек."

Как си обясняваме странни прилики в електоратите на партии, които на хартия са пълна противоположност? Има ли криза на политическата харизма в България? 

Полезна ли е за демокрацията ни като цяло политическата криза?

Отговорът на тези въпроси - и други - гледайте или чуйте в Z-Каст 95:

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.