"Трябва да се опитаме да не повтаряме грешките и глупостите, които правим понякога. Трябва да си дадем сметка кога и по какъв начин чисто гражданските енергии могат да доведат до политически резултат – затова 2014 година има на какво да ни научи", каза вицепремиерът по европейските фондове Томислав Дончев по БиТиВи. 

Дончев коментира още и евросредствата, които е имало опасност България да загуби заради изпуснати срокове - между 400 и 200 млн. евро. Той обясни, че в момента от 7 оперативни програми 2 са одобрени, а 3 очакват одобрение. По думите на вицепремиера от тези програми в страната могат да влязат не по-малко от €600 млн., които да се завъртят в обръщение.

"Европейските пари обаче не могат да бъдат горивото в резервоара. Те могат да са добавката, за да може да върви автомобилът по-добре", обясни той.

Той коментира още, че добре за икономиката на България е да има повече прозрачност и прогнозируемост. "Ако и гражданинът, и предприемачът знаят какво ще се случи в следващата година, това е добре", каза Дончев.

Кабинетът не е еднопартиен, нормално е да имаме и разговори и спорове. Но това не бива да бъде бъркано със стабилността на кабинета, заяви Томислав Дончев. Той отрече ГЕРБ и ДПС да управляват задкулисно. "Когато става дума за ключови теми, аз допускам да получаваме подкрепа от други политически сили, които са извън управляващата конфигурация", подчерта той.

Според вицепремиера трябва да бъдат търсени тематични коалиции в парламента, защото спектърът от теми, които засяга работата на едно правителство, е много широк.