Оттеглянето на Роджър Федерер очаквано разтърси спортния свят. Логично решенето на човека, наричан Маестрото, да прекрати кариерата си оттекна не само в средите на тениса.

В не малка степен то дойде неочаквано, мнозина си надяваха швейцарецът да поиграе поне още една година, в която да направи нещо като тур за овации и да се сбогува не така внезапно.

Проблемите му с колената, които почти не му позволиха да играе в последните три сезона, принудиха Роджър да каже "стоп". Той искаше да се завърне поне близо до най-добрата си форма. Демонстративният отборен турнир "Лейвър къп" (23-25 септември в Лондон) ще е последният му.

Подбрахме няколко послания към Роджър в социалните мрежи.

Новак Джокович

"Роджър, трудно ми е да осъзная този ден и да изразя с думи всичко, което сме споделили заедно в този спорт. Повече от десетилетие на невероятни моменти и битки, за които да си спомняме. Твоята кариера даде тон за това какво означава да постигнеш съвършенство и да играеш с почтеност и уравновесеност.

За мен е чест да те познавам на и извън корта. Знам, че тази нова глава ще разкрие невероятни неща за теб, Мирка, децата, всички твои близки и феновете. От нашето семейство към вашето ви желаем много радост, здраве и просперитет в бъдеще."

Рафаел Надал

"Скъпи Роджър, мой приятелю и съперник. Надявах се този ден да не дойде никога. Това е тъжен ден лично за мен и за спортните хора по света. Казах ти го, когато говорихме и сега е факт. Беше удоволствие, но и чест, привилегия да споделям с теб всички тези години, изживяхме толкова много невероятни моменти на корта и извън него.

Ще имаме още много моменти, които да споделим в бъдеще, има още много неща, които да правим заедно, знаем това. Засега ти желая много щастие заедно с твоята съпруга Мирка, твоите деца и твоето семейство. Наслади се на това, което предстои. Ще се видим в Лондон на "Лейвър къп".

Карлос Алкарас, новият №1 в мъжкия тенис

"Роджър винаги е бил един от моите идоли и най-големи източници на вдъхновение. Благодаря ти за всичко, което направи за нашия спорт. Все още искам да играя с теб. Пожелавам ти целия късмет на света за това, което ти предстои."

Серина Уилямс, която се отказа дни по-рано

„Искам да намеря перфектния начин да кажа нещо. Така, както винаги си го правил ти с играта - толкова деликатно. Винаги съм ти се възхищавала. Нашите пътища бяха толкова подобни, толкова идентични. Ти вдъхнови милиони и милиони хора, включително мен, и това е нещо, което никога няма да забравим. Аплодирам те и очаквам с нетърпение това, което ще правиш в бъдеще. Добре дошъл в клуба на пенсионираните. И ти благодаря за това, че беше себе си, Роджър Федерер.“

Лео Меси

„Гений, той е уникален в историята на тениса и пример за всеки спортист. Пожелавам ти всичко най-добро в новия етап от живота ти. Ще липсваш на всички нас да те виждаме на корта и да ни забавляваш.“

Том Брейди, играч №1 в историята на американския футбол, който в началото на годината се отказа, но после промени решението си

„Роджър е феноменален. Просто велик играч, страхотен. Всички тези спортисти… ние просто работим много здраво. Опитваме се да бъдем най-добрите, според възможностите си, а той имаше изключителна кариера.

Беше невероятен, винаги подхождаше с уважение към всеки, а това означава много. Възползва се от шансовете си. Това е всичко, което можем да искаме и за себе си.“